Gullprisen har steget fra rundt 1210 dollar per unse til 1275 dollar hittil i juni, mens sølvprisen har steget fra 16 dollar per unse til 17 dollar. Samtidig har dollaren falt kraftig i verdi mot de største valutasortene. Dette viser blant annet dollarindeksen som er et populært handleobjekt blant mange tradere, ifølge CMC Markets.- For øyeblikket beveger gull og sølv seg i motsatt retning av dollaren, og med den samme begrunnelsen. Dollaren sank til bunns etter de svake jobbtallene i forrige uke. Trenden har fortsatt nå som oppmerksomheten rettes mot det meget viktige rentemøtet i Fed i neste uke. Investorene søker en trygg havn å putte pengene sine i. Dette har skapt fornyet interesse for sølv og gull, i tillegg til at for eksempel tyske statsobligasjoner stiger i kurs, skriver Henrik Sommerfelt i en fersk kommentar søndag.
Fra fire til null?Aksjer ut – råvarer inn
Sommerfelt peker på at investorer og tradere i starten av året trodde at det ville komme fire renteøkninger i amerikansk økonomi i 2016. Disse forventningene er kraftig moderert. - For noen uker siden hadde investorene fortsatt troen på to renteøkninger i år, og at den første kunne komme allerede i juni. Utviklingen i dollaren tyder på at markedet nå venter kun én renteøkning. Flere spekulerer også på om Fed i det hele tatt har rom for å øke rentene i år, slik økonomien har utviklet seg, kommenterer CMC Markets-analytikeren, og fortsetter;.- Selv om «ingen» lenger forventer en renteøkning i juni, blir onsdagens rentebeslutning ekstra viktig:Fed-medlemmene har flere muligheter til å kommunisere med markedet. De kan bruke sitt eget «statement», komitemedlemmenes nye anslag for renteutviklingen eller sentralbanksjef Janet Yellens pressekonferanse til å fortelle om når de har planer om å sette opp renten. Signaler om renteøkning vil gi et betydelig løft for dollar, mens det motsatte kan føre til at flere investorer rømmer til gull og sølv.  Han peker på at privatinvestorer over hele verden  nå handler aksjer, valuta og råvarer og setter sin lit til sistnevnte i tiden som kommer.- Blant våre kunder er det et klart flertall som er positiv til både gull og sølv. Samtidig er det fortsatt en overvekt av våre kunder som kjøper dollar mot for eksempel euro og dollar. Den store skepsisen finner vi i aksjemarkedet. Amerikanske aksjer lenge klart seg godt til tross for skuffende makrotall, men viste svakhetstegn før helgen. Våre kunder tror den svake utviklingen vil fortsette. Blant de som har posisjoner knyttet til Dow Jones-indeksen og S&P 500, tror henholdsvis 74 og 80 prosent at indeksene kommer til å falle i kurs, kommenterer Sommerfelt.