Sametinget vil ha storbanker ut av gruveselskap

Sametinget mener gruveselskapet Nussir truer reindriften og samenes rettigheter. I et brev bes fem internasjonale storbanker om å trekke seg ut av selskapet.

Publisert 2. juni 2016 kl. 06.06
Oppdatert 2. juni 2016 klokken 06.10
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 147 ord
People walk past a branch of the HSBC bank in London (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Bakgrunnen er planer om å starte en kobbergruve på fjellet Nussir mellom Alta og Hammerfest, skriver .Brevet fra Sametinget er adressert til storbankene UBS, HSBC, Citigroup, Credit Suisse og Morgan Chase, som til sammen har holdt eierposter på 35 prosent av aksjene i gruveselskapet.– Vi ber HSBC trekke sine investeringer i Nussir ASA. Kobbergruva i Repparfjorden vil krenke rettighetene til urfolk og trolig føre til alvorlig miljøskade, skriver sametingsråd Silje Muotka i et brev til HSBC og de øvrige fire bankene.Banken UBC var nest største eier med 19,8 prosent av aksjene i Nussir og ga nylig Sametinget beskjed om at den hadde solgt aksjene før den mottok brevet fra Sametinget. De andre bankene har ikke svart.– Sametinget må få lov å gjøre det det føler for. Påstandene fra Sametinget får stå for dets regning, det er ikke fakta, sier daglig leder i Nussir, Øystein Rushfeldt. (©NTB)