- Sett barnas sparepenger i Scatec Solar

Preben Rasch-Olsen har også en klar salgskandidat.

Børs

En rekke analytikere og forvaltere kom med sine beste aksjetips da Hegnar.no arrangerte Investordagen 2016 i forrige uke.Blant disse var Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen.Han kom med en klar kjøpsanbefaling - og en klar salgsanbefaling - i en av sektorene han dekker: sol.- Sol kommer til å vokse. Ifølge mine estimater vil sol utgjøre 3,6 prosent av verdens globale elektrisitetsforbruk i 2020. Og prisen på solkraft er nå i veldig store deler av verden på linje med eller lavere enn kull, som regnes som den billigste energikilden. Så dette blir stort, sa Rasch-Olsen.Redaktør Trygve Hegnar kommenterte Rasch-Olsens aksjetips på HegnarTV i går. Se sendingen i opptak her. - Har tatt feil i 10 årAnalytikeren mener markedet har tatt feil helt siden 2006.- Etterspørselen etter solkraft stiger fordi prisene på moduler faller - og det kraftig. Derfor nytter det ikke å gå rundt og tro på kraftig prisøkning for moduler eller polysilicon - det er feil. Prisene utilities inngår med solparker har falt 13 prosent hvert år siden 2008, sa han. Carnegie-analytikeren fortalte at meglerhuset nylig hentet penger for noen som skulle kjøpe en solpark.- På halvannen måned hentet vi 150 millioner kroner. I løpet av denne tiden hadde modulprisene i en liten periode steget 10 prosent. Det var ikke lenger lønnsomt, og de droppet prosjektet. Dette viser sensitiviteten i det å produsere moduler, fortalte han.Les også: Spetalen: Slik blir du en god investorLes også: Finanseliten feiret Hegnar.no- Kjøp Scatec SolarRasch-Olsens klare råd er å gå etter selskapene som er riktig plassert i verdikjeden, det vil si dem som tjener på at modulprisene faller.- Scatec Solar er min store favoritt. De har en etablert kontraktportefølje verdt 40 kroner aksjen. Du kan faktisk kjøpe aksjen med rabatt på 20-årige cashflow-kontrakter som er etablert, sa han.Scatec Solar handles tirsdag ettermiddag for 35,60 kroner, ned 0,8 prosent i dagens handel på Oslo Børs.Analytikeren trakk også frem en «veldig spennende» pipeline.- Selskapet har mulige kontrakter i Egypt (300 MW), Pakistan (150 MW) og Sør-Afrika (430 MW), som kan doble eller tredoble deres backlog. Kontraktene i Egypt og Pakistan kan fortsatt bli signert før sommeren, mens den i Sør-Afrika kan bli avgjort i 2. halvår i år. Bare Egypt og Pakistan kan utgjøre 10 kroner på aksjeverdien, fortsatte Rasch-Olsen.Ifølge Carnegie-analytikeren utgjør moduler halvparten av Scatec Solars kostnadsbase.- De inngår en kontrakt, kan vente et år på at modulprisene faller 10 prosent - og putte hele profitten i lomma. Det er en fantastisk forretningsmodell, sa han.Stemningsrapporten fra Investordagen ser du her.- Selg REC SiliconPå salgssiden trakk Rasch-Olsen frem REC Silicon.- Det er ikke noe galt med REC Silicon. Men problemet er at de hele tiden må jage etter å senke prisene videre. Og dessverre tror vi silisiumsprisene har nådd toppen. Selskapet har blitt lurt av Kina, som installerte mye mer enn landet trodde i 1. halvår, før de nå skal installere veldig lite i 2. halvår. De går altså fra høy til lavere etterspørsel, forklarte analytikeren.- Samtidig har REC Silicon startet opp sin fabrikk, mens Wacker har gjort det samme med sin fabrikk i Tennessee. Dermed går vi fra under- til overtilbud av silisium. Det er i og for seg ikke så farlig, og noe du kan overleve gjennom et halvår, la han til.Hovedproblemet er ifølge Rasch-Olsen derimot at en kan ikke vente og se at etterspørselsveksten etter sol skal fortsette uten at prisen som betales for solkraft faller.- Hvorfor faller prisen på solkraft? Jo, fordi prisene på moduler faller. Og hva kommer ned når modulprisene faller? Jo, polysilicon og wafere. Polysilicon utgjør nå 17 prosent av en modulpris, fortalte analytikeren.Han synes REC Silicon er altfor høyt priset - på altfor høye forventninger til silisiumspriser.- Det er en morsom aksje å trade, for all del, men det er ikke en aksje å investere i. Barnas sparepenger skal settes i Scatec Solar, ikke REC Silicon, avsluttet han.

preben rasch-olsen
carnegie
sol
scatec solar
rec silicon
Nyheter
Aksjeanalyse
Børs
Aksjeanalyse