Eivind Yggeseth

Analysesjef advarer - flere banker er nær kollaps

En femtedel av bankenes utlån er misligholdt.

Pål Ringholm, analysesjef for kreditt i Swedbank, ser i verste fall en banksektor og en statsgjeld som ikke kan håndteres.- Italia er en stat med for mye gjeld, samtidig som bankene har for mye misligholdte lån. De trenger hjelp, sier Ringholm til Finansavisen.Hele 18 prosent av italienske bankers utlån er misligholdt, skriver avisen.Den italienske økonomien har de siste årene vært preget av høy gjeld, svake balanser og høy arbeidsledighet. Den europeiske sentralbanken krever også at verdens eldste bank, Banca Monte dei Paschi, kvitter seg med 10 milliarder euro i dårlige lån.I starten av forrige uke kom den historiske banken med en pressemelding. Banca Monte dei Paschi meldte om misligholdte lån på svimlende 46,9 milliarder euro i slutten av 2015.Ifølge Finansavisen planlegger banken å redusere porteføljen med de dårlige lånene til 32,6 milliarder euro i løpet av 2018. Om de klarer dette vil tiden vise.- Italienske banker har gjort seg selv en bjørnetjeneste de siste årene. De har skjøvet på problematiske lån, fremfor å ta tapene tidligere, sier Ringholm til Finansavisen.De italienske bankene har den siste tiden fått juling på børsen. Italias eldste bank har falt mer enn 80 prosent i verdi det siste året. På tross av det dramatiske fallet i aksjekursen er selskapet fortsatt priset langt under bokførte verdier. Med en pris/bok på 0,09 viser det at markedet har en svært negativ tolkning av selskapets balanse.- Hvis man inkluderer alle bankene i Italia, så ser man at 18 prosent av utlånene til landets banker er misligholdt. Når situasjonen er blitt så alvorlig, tåler ikke bankene flere negative nyheter. Derfor har situasjonen blitt aktualisert, nok en gang, sier Ringholm til Finansavisen.Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at nyheter om økende banktap igjen skaper frykt i en allerede svak økonomi. Han mener også at det aldri ble ryddet opp i Italia etter finanskrisen i 2007.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også