Eivind Yggeseth

Marine Harvest: Det er veldig skummelt

Marine Harvest frykter regjeringens tiltak for å øke lakseproduksjonen kan føre til det motsatte.

Mangel på laks fører til høye laksepriser, og torsdag varslet regjeringen at de iverksetter tiltak for å øke produksjonen i oppdrettsnæringen. Taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen, økes i den beste tilvekstperioden, mot at det senkes i resten av året. «Dermed kan oppdretteren utnytte de naturlige temperaturvariasjonene i sjøen bedre», skrev fiskeriminister Per Sandberg (Frp) i en pressemelding .Verdens største oppdrettsselskap, Marine Harvest, frykter konsekvensen kan bli det motsatte av det Sandberg ønsker, skriver Dagens Næringsliv .– Hvis endringene fører til mere lakselus og større luseproblemer, vil du kanskje oppnå det motsatte av hva du ønsket, at det faktisk blir mindre laks, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog.– Problemet er at man får mer laks i sjøen, mer biomasse, når problemet med lakselus er størst. Det er når det er varmt i sjøen at lakselusen vokser raskest. Øker du mengden laks i sjøen uten å ha kontroll, er det veldig skummelt, sier konsernsjefen.– Min risiko er politisk. De som tar risiko, er de oppdretterne som tar i bruk modellen uten å ha kontroll. Risikoen ligger på næringen, sier Sandberg.Norges Naturvernforbund er heller ikke spesielt begeistret for regjeringens tiltak.– Jo flere fisk, dess større smittepress. Det må være miljøet som bestemmer hvor stor belastning et område skal tåle, ikke markedsprisen på laks, sier generalsekretær Maren Esmark. (©NTB)Vi gjør oppmerksom på at Periscopus ved Trygve Hegnar eier fire millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 0,9 prosent, i Marine Harvest.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også