Børsoppgang i Asia - stort sett

Investorene venter på månedens viktigste.

Ahn Young-joon
Børs

De fleste asiatiske børsene stiger fredag.Unntakene er stort sett Tokyo og Shanghai.I Tokyo faller Nikkei 0,1 prosent til 16.242,21, mens den bredere Topix-indeksen er ned 0,3 prosent til 1.279,07. I Shanghai faller Shanghai Composite-indeksen 0,2 prosent, mens large cap-indeksen CSI 300 er marginalt opp.Nikon markerer seg med over fem prosent oppgang i Tokyo, etter å ha lagt frem kvartalstall torsdag.Blant børsene som stiger er Hang Seng i Hong Kong og Kospi 200-indeksen i Sør-Korea, med oppganger på hhv. 1,4 og 1,3 prosent.Vi tar også med at Taiwan-børsen plusser på 0,7 prosent, mens den råvaretunge Sydney-børsen legger på seg 0,4 prosent.Historisk rentekuttUtviklingen skjer i kjølvannet av det første rentekuttet fra Bank of England siden 2009  torsdag.Sentralbanken utvidet også rammene for sitt statsobligasjonskjøpsprogram fra 375 til 435 milliarder pund, og vil innlede kjøp av selskapsobligasjoner.- Utfallet var svært ventet. De er redde for resesjon. Kvantitative lettelser er ikke et styrketegn, men et svakhetstegn, sa sjeføkonom Peter Cardillo i First Standard Financial til CNBC.Pundet har reagert med å svekke seg. Fra 1,3266 like før gårsdagens rentedom står GBPUSD i 1,3128 fredag morgen.Månedens viktigsteInvestorene på Wall Street var torsdag usikre på den videre retningen i forkant av morgendagens arbeidsmarkedsrapport.Rapporten regnes av mange som «månedens viktigste», og forventningen er ifølge Marketwatch at 185.000 jobber ble skapt utenfor den amerikanske jordbrukssektoren i juli. Det vil i så fall være ned fra 287.000 i juni.Arbeidsledighetsraten ventes å falle fra 4,9 til 4,8 prosent.- Investorene bare trår vannet i dag. Vi venter på arbeidsmarkedsrapporten for å få mer klarhet. Folk holder kruttet tørt til i morgen, for enten å kjøpe eller selge, sa senior aksjestrateg Kim Forrest i Fort Pitt Capital til CNBC. På makrofronten ellers kom antallet førstegangssøkere på ledighetstrygd (jobless claims) inn høyere enn ventet , mens industriordrene falt litt mer enn ventet. Asia-oversikten her.

nikkei
tokyo
bank of england
rentekutt
arbeidsmarkedsrapport
Nyheter
Markedskommentarer
Børs