Børsoppgangen faller i fisk

Mye sprekt i oljeservice, men lakseaksjer får svi.

Børs

Stemningen har dabbet litt av siden åpningen, men Oslo Børs befinner seg stadig i positivt terreng mandag ettermiddag.Hovedindeksen står i skrivende stund i 613,35, opp 0,09 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 1.321 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av sterke USA-børser etter fredagens jobbtall , og en bred oppgang i Asia tidligere i dag.HegnarTV gjenåpner i dag sitt studio etter sommerferien, og analysesjef Roger Berntsen fra Netfonds er dagens gjest. Europa-børsene også oppToneangivende Europa-børser trekker også oppover.Britiske FTSE 100 stiger riktignok bare marginalt, mens tyske DAX og franske CAC 40 er opp hhv. 0,9 og 0,4 prosent.Fredagens arbeidsmarkedsrapport har økt optimismen rundt amerikansk vekst, men styremedlem Jerome Powell i Federal Reserve maner til tålmodighet i rentehevingen.- Amerikansk økonomi står i økende fare for å bli fanget i en lengre fase med svak vekst som peker mot behov for lavere renter enn tidligere ventet, sier han i dagens utgave av Financial Times.Powell er tilhenger av en «veldig gradvis» bane for fremtidige renteøkninger, og viser til at de globale risikofaktorene er mange.- Sannsynligheten for en æra med svakere vekst og lavere potensiell vekst bekymrer meg mer enn før. Med en inflasjon under målet synes jeg vi kan være tålmodige, fortsetter han overfor avisen.Nye OPEC-initiativI oljemarkedet svinger prisene seg oppover, ifølge Reuters etter OPEC-medlemmer som Venezuela, Ecuador og Kuwait har tatt til orde for produksjonsfrys.Samtidig vil ikke bekymringene for overskuddstilbudet forsvinne.I Kina steg nemlig bensineksporten til rekordhøye 4,57 millioner tonn i juli, over 50 prosent over nivåene fra samme måned i fjor.Ifølge nyhetsbyrået er utviklingen forårsaket av svakere etterspørselsvekst og et overskudd på produktsiden som tvinger raffinerier til å øke internasjonale leveranser.- Det vil være en overraskelse hvis oljeprisen steg raskt mot 60 dollar fatet. Det er mye olje der ute, og vi trenger ikke mer, sier sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, til Reuters.Brent oktober-olje stiger 1,3 prosent til 44,85 dollar fatet, opp fra rundt 43,90 dollar da Oslo Børs stengte fredag .WTI-oljen er opp 1,4 prosent til 42,39 dollar fatet.På Oslo Børs stiger Statoil 0,2 prosent til 135,10 kroner, mens DNO er opp 1,1 prosent til 8,81 kroner etter nye utbetalinger fra kurdiske regionalmyndigheter (KRG) .Oljeservice viser veiOljeservice markerer seg positivt blant de mest omsatte aksjene.BW Offshore spretter opp 7,4 prosent til 29 øre, PGS 4,7 prosent til 17,88 kroner, Prosafe 12,8 prosent til 1,06 kroner, mens TGS står i pluss 2,3 prosent til 142,70 kroner.Mest av alle stiger derimot Songa Offshore, som fortsetter der den slapp fredag, og klatrer nye 23,1 prosent til 32 øre.Ifølge DN har Frederik W. Mohn reversert sin tidligere nedskrivning av Songa-aksjene med 1,05 milliarder kroner.Samtidig tror investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet tiden definitivt er inne for å investere i oljeservice .- Flere og flere oljeserviceselskaper begynner nå å se effekten av kostnadskutt, og ser/tror på bedring i markedet. For første gang på lenge er de mer foroverlente. Både PGS og TGS har uttalt etter 2. kvartal at de ser økt aktivitet, sa han til Hegnar.no fredag.Hauglund dro frem nettopp Songa Offshore, BW Offshore og Prosafe som de mest interessante.Lakseaksjer ser rødtPå den negative siden blant tungvekterne finner vi flere lakseaksjer.Marine Harvest faller 3,5 prosent til 138 kroner på dagens nest høyeste volum.Videre går Lerøy Seafood tilbake 1,8 prosent til 397,60 kroner, Bakkafrost 4,4 prosent til 313,10 kroner, mens Salmar står i minus 3,2 prosent på 250,90 kroner.Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård ser ikke noe nytt i markedet og antar ifølge Reuters det kan være snakk om gevinstsikring, alternativt negative analyser.Vi tar også med at Orkla faller 1,7 prosent til 76,40 kroner, mens Norwegian er ned 0,4 prosent til 309 kroner.Supply i topp og bunnNærmest nevnte Songa Offshore og Prosafe på vinnerlisten finner vi supplyrederiet Siem Offshore, som legger på seg 12,5 prosent til 2,25 kroner.Storeier Kristian Siem er en av fire pengesterke investorer som har uttrykt sin interesse for å delta i konsolideringen av den skadeskutte supplysektoren. Et annet supplyrederi, og som ennå ikke er restrukturert, er Farstad Shipping. Aksjen stiger 6,8 prosent til 11,75 kroner så langt i mandagens handel.Blant andre vinnere finner vi Aqualis på pluss 8,7 prosent til 2,99 kroner og Oslo Axess-noterte Nordic Mining, som trekker oppover med 7,0 prosent til 61 øre.På toppen av taperlisten ligger også et supplyrederi, Rem Offshore. Nedgangen er på 29,2 prosent til 3,01 kroner.Rederiet ble nylig slått sammen med det Kjell Inge Røkke-dominerte Solstad Offshore.Nærmest det Fosnavåg-baserte rederiet finner vi Oslo Axess-noterte Hugo Games, som går tilbake 20 prosent til 2,40 kroner.Scottish Salmon Company er også blant lakseaksjene som faller, nærmere bestemt med 5,4 prosent til 7,99 kroner.Vi gjør oppmerksom på at Periscopus ved Trygve Hegnar eier fire millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 0,9 prosent, i Marine Harvest.

oslo børs
oljeprisen
dno
supply
lakseaksjer
Nyheter
Markedskommentarer
Børs