Norwegian-rally på børsen

Flere oljeaksjer ypper seg.

Stian Lysberg Solum
Børs

Oslo Børs seg godt inne i positivt terreng torsdag ettermiddag.Hovedindeksen står i skrivende stund i 608,26, opp 1,13 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 1.668 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av oppgang i USA i går og stort sett positive børser i Asia.Toneangivende Europa-børser trekker også oppover.Tyske DAX er opp én prosent, franske CAC 40 0,7 prosent, mens Milano-børsen legger på seg 0,9 prosent.Historisk, britisk rentekuttBritiske FTSE 100 viser vei med en oppgang på 1,5 prosent etter dagens rentedom fra Bank of England (BoE) .BoE har nemlig kuttet sin viktigste styringsrente, base rate, med 25 basispunkter til rekordlave 0,25 prosent.Dette var i tråd med forventningene.Kuttet er det første siden mars 2009, og kommer mens britisk økonomi står på randen av resesjon, etter Brexit-avstemningen tidligere i sommer.BoE økte samtidig rammen for nye statsobligasjonskjøp fra 375 til 435 milliarder pund.Mange analytikere (omtrent halvparten av de spurte i en Reuters-undersøkelse) så på forhånd også for seg at sentralbanken ville ta opp igjen sine statsobligasjonskjøp, med advarsel om en kraftig pundstyrkelse om den ikke gjorde det.Valutameglere spådde overfor Reuters i så fall GBPUSD opp i 1,3850.Etter Brexit-avstemningen svekket pundet seg til rundt 1,28 mot dollar, sine laveste nivåer på 31 år. Siden har pundet styrket seg noe igjen.GBPUSD sto rett før klokken 13:00 i 1,3266.- Det ville ha vært som om Brexit ikke hadde skjedd. (...) Jeg tror et kutt, pluss 100 milliarder pund i nye, kvantitative lettelser trolig er hindringen (for nye svekkelser), sa forvalter Richard Benson hos valutafondet Millennium Global til nyhetsbyrået.Med nye, kvantitative lettelser på «bare» 60 milliarder pund, reagerer pundet med å svekke seg markert. GBPUSD står nå i 1,3135, mot altså 1,3266 like før klokken 13:00.Oljeprisen snur nedSamtidig har oljeprisene snudd nedover.Brent oktober-olje faller i ettermiddag 0,4 prosent til 43,04 dollar fatet, men er opp fra rundt 42,30 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er omtrent uendret på 40,95 dollar fatet.Oljeprisene var opp tidligere i dag etter at gårsdagens USA-tall viste et overraskende stort fall i bensinlagrene , etter at raffineriene økte kjøringen.Men bekymringene for overproduksjon og store volumer av usolgt råolje og raffinerte produkter fortsetter ifølge Reuters å bekymre markedet.- Kanskje det overraskende trekket i bensinlagrene bidro til å stabilisere futures-prisene, men det endrer ikke det faktum at USA flyter over av olje, sier sjefanalytiker for olje Tamas Varga hos London-baserte PVM Oil Associates til nyhetsbyrået.På Oslo Børs klatrer Statoil 2,2 prosent til 134,20 kroner, Det norske 3,4 prosent til 106,60 kroner, mens DNO er ned 0,1 prosent til 8,41 kroner.Norwegian-rallyNorwegian viser vei, og letter 6,4 prosent til 303,40 kroner på dagens nest høyeste volum etter å ha levert overbevisende trafikktall . Selskapet fraktet 2.925.882 passasjerer i juli, ni prosent flere enn i samme måned i fjor.Analytikerne er positive, og Pareto Securities venter  en oppjustering av konsensus .- Vi mener at dette var en positiv rapport for Norwegian, som inkluderer en bedre enn ventet yield og noe svakere ASK-vekst (kapasitetsvekst) som blir delvis utlignet av en sterk kabinfaktor, skriver DNB Markets.Meglerhuset får altså støtte fra Pareto Securities, som i likhet med DNB har kjøpsanbefaling på aksjen. Kursmålene er ifølge TDN Finans på hhv. 500 og 335 kroner.PGS markerer seg også svært positivt, og spretter opp 9,0 prosent til 16,41 kroner etter at en direktør kjøpte 50.000 aksjer .Seismikkollega TGS la frem kvartalstall  i morges, og overgikk analytikernes spådommer. Aksjen stiger 2,1 prosent til 137,60 kroner.En rekke aksjer stiger 2-3 prosent, og i denne båsen finner vi blant andre REC Silicon, Subsea 7, Frontline, Storebrand og Aker Solutions.Yara er blant ytterst få tungvektere som faller, nærmere bestemt med 0,6 prosent til 269,90 kroner.Sunnmøringer i tetFor en uke siden ble det kjent at supplyrederiet Rem Offshore fusjoneres med et heleid datterselskap av Solstad Offshore. Rem-aksjen har siden falt kraftig, men topper torsdag vinnerlisten med en oppgang på 23,1 prosent til 4,00 kroner.Ytterligere tre aksjer stiger mer enn nevnte PGS.Oslo Axess-noterte RomReal er opp 15,3 prosent til 1,73 kroner, Bergen Group 9,8 prosent til 1,46 kroner og Oceanteam Shipping 9,5 prosent til 3,79 kroner.I andre enden finner vi Apptix, som faller 11,0 prosent til 1,87 kroner.Oslo Axess-noterte PCI Biotech går tilbake 8,0 prosent til 5,50 kroner, mens et annet supplyrederi, DOF, står i minus 6,3 prosent til 1,04 kroner.Vi tar også med at Navamedic er ned 5,5 prosent til 10,30 kroner.

oslo børs
statoil
oljeprisen
Norwegian
pgs
supply
Nyheter
Markedskommentarer
Børs