Norwegian tok av på børsen

En skadeskutt oljeservicekjempe steg også friskt.

Norwegian tar av. Foto: Scanpix
Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 608,22 torsdag, etter en oppgang på 1,13 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 2.816 millioner kroner.Wall Street har åpnet nervøst i kjølvannet av skuffende jobbtall og industriordre som falt mindre enn ventet.Toneangivende Europa-børser trakk også oppover.Tyske DAX og franske CAC 40 endte begge opp 0,6 prosent, mens Milano-børsen la på seg 0,7 prosent.Historisk, britisk rentekuttBritiske FTSE 100 viste vei med en oppgang på 1,5 prosent etter dagens rentedom fra Bank of England (BoE) .BoE har nemlig kuttet sin viktigste styringsrente, base rate, med 25 basispunkter til rekordlave 0,25 prosent.Dette var i tråd med forventningene.Kuttet er det første siden mars 2009, og kommer mens britisk økonomi står på randen av resesjon, etter Brexit-avstemningen tidligere i sommer.BoE økte samtidig rammen for nye statsobligasjonskjøp fra 375 til 435 milliarder pund.Mange analytikere (omtrent halvparten av de spurte i en Reuters-undersøkelse) så på forhånd også for seg at sentralbanken ville ta opp igjen sine statsobligasjonskjøp, med advarsel om en kraftig pundstyrkelse om den ikke gjorde det.Valutameglere spådde overfor Reuters i så fall GBPUSD opp i 1,3850.Etter Brexit-avstemningen i juni svekket pundet seg til rundt 1,28 mot dollar, sine laveste nivåer på 31 år. Siden har pundet styrket seg noe igjen.- Det ville ha vært som om Brexit ikke hadde skjedd. (...) Jeg tror et kutt, pluss 100 milliarder pund i nye, kvantitative lettelser trolig er hindringen (for nye svekkelser), sa forvalter Richard Benson hos valutafondet Millennium Global til nyhetsbyrået.Med nye, kvantitative lettelser på «bare» 60 milliarder pund, har pundet reagert med å svekke seg markert. GBPUSD står nå i 1,3122, mot 1,3266 like før klokken 13:00.Oljeprisen snur nedSamtidig har oljeprisene snudd nedover.Brent oktober-olje faller i ettermiddag 0,4 prosent til 42,92 dollar fatet, men er opp fra rundt 42,30 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er ned 0,2 prosent til 40,75 dollar fatet.Oljeprisene var opp tidligere i dag på gårsdagens USA-tall som viste et overraskende stort fall i bensinlagrene , etter at raffineriene økte kjøringen.Men bekymringene for overproduksjon og store volumer av usolgt råolje og raffinerte produkter fortsetter ifølge Reuters å bekymre markedet.- Kanskje det overraskende trekket i bensinlagrene bidro til å stabilisere futures-prisene, men det endrer ikke det faktum at USA flyter over av olje, sier sjefanalytiker for olje Tamas Varga hos London-baserte PVM Oil Associates til nyhetsbyrået.På Oslo Børs klatret Statoil 1,9 prosent til 133,80 kroner, Det norske 3,4 prosent til 106,60 kroner, mens DNO endte opp 0,7 prosent til 8,48 kroner.Norwegian-rallyNorwegian viste vei, og lettet 10,4 prosent til 314,90 kroner på dagens nest høyeste volum etter å ha levert overbevisende trafikktall . Selskapet fraktet 2.925.882 passasjerer i juli, ni prosent flere enn i samme måned i fjor.Analytikerne er positive, og Pareto Securities venter  en oppjustering av konsensus .- Vi mener at dette var en positiv rapport for Norwegian, som inkluderer en bedre enn ventet yield og noe svakere ASK-vekst (kapasitetsvekst) som blir delvis utlignet av en sterk kabinfaktor, skriver DNB Markets.Meglerhuset får altså støtte fra Pareto Securities, som i likhet med DNB har kjøpsanbefaling på aksjen. Kursmålene er ifølge TDN Finans på hhv. 500 og 335 kroner.PGS markerte seg også svært positivt, og spratt opp 10,1 prosent til 16,58 kroner etter at en direktør kjøpte 50.000 aksjer .Seismikkollega TGS la frem kvartalstall  i morges, og overgikk analytikernes spådommer. Aksjen steg én prosent til 136,10 kroner.REC Silicon avanserte 5,7 prosent til 1,63 kroner, mens en rekke aksjer steg 2-3 prosent. I denne båsen finner vi blant andre Subsea 7, Frontline, Storebrand og Aker Solutions.Yara var blant ytterst få tungvektere som falt, nærmere bestemt 1,7 prosent til 266,80 kroner.Sunnmøringer i tetFor en uke siden ble det kjent at supplyrederiet Rem Offshore fusjoneres med et heleid datterselskap av Solstad Offshore. Rem-aksjen har siden falt kraftig, men toppet torsdag vinnerlisten etter en oppgang på 25,2 prosent til 4,07 kroner.Bare to aksjer steg mer enn nevnte Norwegian og PGS.Oslo Axess-noterte RomReal la på seg 15,3 prosent til 1,73 kroner, mens Bergen Group klatret 15,8 prosent til 1,54 kroner.I andre enden finner vi Apptix, som falt 7,6 prosent til 1,94 kroner.Et annet supplyrederi, DOF, endte i minus 6,3 prosent til 1,04 kroner, mens Avance Gas falt 5,3 prosent til 24,80 kroner.

bank of england
rentekutt
oljeprisen
pgs
Norwegian
supply
Nyheter
Markedskommentarer
Børs