Olje drar Oslo Børs

Oljeprisen trekker med seg olje- og oljeserviceaksjer på en moderat opptur.

Børs

Ved lunsjtider mandag er hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,26 prosent til 614,20 poeng idet omsetningen av verdipapirer runder 889 millioner kroner.Det er i hovedsak oljeprisen som drar børsen.Intradag har brent-prisen vært helt oppe i 43,85 dollar fatet. Selv om brentoljen ved lunstider mandag er ned 1,19 prosent intradag til 43,01 dollar fatet og den amerikanske lettoljen faller 1,06 prosent til 41,16 dollar fatet, er prisen fortsatt over nivåene fra stengetid på Oslo Børs fredag ettermiddag da ett fat brentolje kostet 41,92 dollar, mens den amerikanske lettoljen ble omsatt for 40,79 dollar.DNB Markets skriver ifølge TDN Finans at løftet i oljeprisen ser ut til å ha kommet på en noe svekket dollarkurs, mens gjenåpning av eksport fra Libya, en mindre økning i den nordamerikanske riggaktiviteten og fortsatt fokus på lagerbeholdningene gjør at oppgangen begrenses.Statoil stiger 0,53 prosent til 133,50 kroner. Det norske oljeselskap er opp 2,53 prosent og oljeserviceindeksen 0,68 stiger prosent.Statoil melder dessuten at de har inngått avtale om salg av eiendeler i USA for et kontantvederlag på om lag 96 millioner dollar, tilsvarende drøye 800 millioner kroner.Ifølge meldingen gjelder salget noen av selskapets partner-opererte eierandeler i delstaten West Virginia til Antero Resources Corporation ("Antero"). Banker tynger EuropaDNB faller 0,27 prosent til 92,60 kroner etter nedgradering fra Goldman Sachs til nøytral fra kjøp med kursmål på 110 kroner, samtidig som resultatet av EBA (European Banking Authority) stresstest ifølge TDN Finans viste uendret kjernekapitaldekning i stresscenarioet.- Testene er i stor grad nøytrale for nordiske bank-aksjer slik vi ser det, men det kan ses på som positivt fra et gjeldsperspektiv, skriver Credit Suisse ifølge nyhetsbyrået.Bankaksjer i Europa faller. På den italienske børsen stiger imidlertid Banka Monte dei Paschi etter melding om at de vil hente inntil fem milliarder euro i en emisjon, samt at de har fått kapitalinjeksjonsplanen godkjent av Den europeiske sentralbanken.DNO DNO-aksjen er flat på 8,60 kroner etter at styret i Gulf Keystone nå har uttalt seg om fredagens bud på selskapet fra Kurdistan-konkurrent DNO.Styret i Gulf Keystone har ifølge TDN Finans vurdert tilbudet fra DNO, og merker seg at tilbudet er betinget av suksessfull gjennomføring at Gulf Keystones pågående restrukturering av balansen . «Styret har konkludert med at fullføring av restruktureringen best tjener våre interessenter, og vi vil ikke delta i noen ekstra prosess som kan forårsake at selskapet blir distrahert fra dette målet. Selskapet har svart DNO tilsvarende», heter det i en melding.Vurdering av bud og ordreSwedbank har på oppdrag fra TTS Group gitt en uavhengig verdivurdering og uttalelse angående østerrikske Palfinger Marines bud på selskapet.  Swedbanks konklusjon er at Palfinger Marine-budet er fair fra et finansielt synspunkt.Styret i TTS har tidligere vedtatt å anbefale det foreslåtte tilbudet til selskapets aksjonærer.Trond Bogsnes i konsernledelsen har gitt aksept for salg av sine 2.000 TTS-aksjer.Selskapet melder også om en ny kontrakt på leveranse av en 10.000 tonns skipsheis til Casablanca havn i Marokko.Aksjen faller 0,75 prosent til 5,29 kroner. Kjøper misligholdte lånAxactor har kjøpt en ny portefølje med usikrede misligholdte lån i Spania.Porteføljen omfatter lån med totalt utestående på 565 millioner euro, tilsvarende 5,32 milliarder kroner. Kjøpet er ifølge meldingen i annenhåndsmarkedet, og koster en lav ensifret prosentandel av den utestående balansen.Axactor-aksjen klatrer 2,30 prosent til 1,78 kroner.InnsidekjøpKonserndirektør i Telenor og leder for Telenor Montenegro og Serbia, Ingeborg Øfsthus, kjøpte fredag 460 aksjer i selskapet, opplyses det i en melding. Aksjene ble kjøpt til en kurs på 141,30 kroner.Telenor-aksjen er opp 0,28 prosent til 141,30 kroner.Supplyrederier fortsetter oppturenJohn Fredriksens supplyrederi Deep Sea Supply fortsetter fredagens oppgang, da aksjen toppet vinnerlisten etter å ha steget 10,0 prosent. Mandag stiger aksjen nye 7,95 prosent til 1,90 kroner.Supplyrederiet Farstad Shipping har også vind i seilene og klatrer 6,12 prosent til 10,05 kroner.

børskommentar
Nyheter
Markedskommentarer
Børs