Oljeservice til topps - nonfarm ga børsen fart

Oslo Børs avsluttet uken med god stil fredag.

Børs

Pilene pekte oppover på Oslo Børs fredag - som ventet.Hovedindeksen endte i 612,78, etter en oppgang på 0,75 prosent.Børsen befinner seg dermed omtrent på de samme nivåene som ved inngangen til 2016.Aksjer og egenkapitalbevis ble i dag omsatt for 1.989 millioner kroner.Europa opp, olje ned Toneangivende Europa-børser fortsetter opp etter gårsdagens rentekutt og stimulansepakke fra Bank of England.Britiske FTSE 100 er ved børsens stengetid opp 0,85 prosent, tyske DAX 1,11 prosent, mens franske CAC 40 stiger 1,52 prosent.Mye av bakgrunnen for dagens oppgang ligger i den sterke arbeidsmarkedsrapporten fra USA som ble lagt frem fredag ettermiddag. Antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren i USA steg med 255.000 i juli, mens arbeidsledighetsraten var 4,9 prosent.Det var på forhånd ventet 180.000 nonfarm payrolls i juli, ifølge Bloomberg. Ledighetsraten var vent til 4,8 prosent.Sysselsettingsendringen utenfor jordbruket i juni ble revidert fra opprinnelig rapportert oppgang på 287.000 til 292.000, ifølge TDN Finans.Oljeprisen faller ellers i dagens handel, men var likevel godt over nivåene ved stengetid i går - rundt 42,90 dollar fatet - ved børsens stengetid fredag.Brent oktober-olje faller 0,90 prosent til 43,89 dollar, mens WTI-oljen er ned 1,12 prosent til 41,46 dollar fatet.Norwegian ser rødt På Oslo Børs steg Statoil 0,75 prosent til 134,80 kroner, Det norske 2,25 prosent til 109,00 kroner og DNO 2,71 prosent til 8,72 kroner.PGS fortsatte der aksjen slapp i går, og steg nye 3,02 prosent til 17,08 kroner.Norwegian korrigerte ned 1,46 prosent til 310,30 kroner etter gårsdagens kraftige oppgang i kjølvannet av trafikktallene for juli .Norne Securities gjentar i dag sin salgsanbefaling på Norwegian, med kursmål 230 kroner.Analysesjef Karl-Johan Molnes og analytiker Mindaugas Cekanavicius viser til at Norwegian-aksjen ikke rørte seg da Finansavisen sist uke klistret et Ryanair-fly på forsiden med overskriften «Priskrig på Gardermoen».- Dette viser at aksjonærene har sovnet. Vi anbefaler investorer å selge Norwegian-aksjer før effekten av økt konkurranse i Norge gjenspeiles i resultatene, konkluderer duoen.Konkurrenten SAS - som ifølge Norne bør reise en statue av Kjos på Fornebu - steg på sin side 3,66 prosent til 17,00 kroner.Frontline-neiFrontline vil ikke benytte opsjonen på to VLCC-nybygg ved Hyundai Heavy Industries-verftet som var bestilt av Metrostar Management. Ifølge TDN Finans kommer det frem av en artikkel i Tradewinds.Kilder med kjennskap til saken forteller at Frontlines opsjon på de to skipene utløp mandag, men ble forlenget til onsdag denne uken.Aksjen steg i dag 2,48 prosent til 66,10 kroner. Vi tar med oss at en annen John Fredriksen-aksje, Seadrill, steg 5,39 prosent til 24,24 kroner.Songa Vinnerlisten ble toppet av Songa Offshore i dag.Aksjen steg 18,18 prosent til 0,26 kroner.- Flere og flere oljeserviceselskaper begynner nå å se effekten av kostnadskutt, og ser/tror på bedring i markedet. For første gang på lenge er de mer foroverlente. Både PGS og TGS har uttalt etter 2. kvartal at de ser økt aktivitet, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet til Hegnar.no. Han tror tiden definitivt er inne for å investere i oljeservice, og drar frem Songa Offshore, BW Offshore  og Prosafe som de mest interessante.- Se på Songa, som nå har fire splitter nye Cat D-rigger gående på lange kontrakter med Statoil, med dagrater inngått i 2014 på i snitt 450.000 dollar. Dette er produksjonsrigger som ikke vil bli kansellert. Den siste skal nå på Snøhvit-feltet, sier Hauglund. Både BWO og PRS la også kraftig på seg i dag, med henholdsvis 17,39 prosent og 13,25 prosent. Det betød andre og fjerde plass på vinnerlisten, splittet av Atlantic Petroleum som steg 13,88 prosent.På den negative siden finner vi Oceanteam Shipping aller øverst, etter en nedgang på 12,93 prosent til 3,30 kroner.Nærmest fulgte Avocet Mining og Hugo Games, som trakk ned henholdsvis 9,96 prosent til 12,20 kroner og  7,69 prosent til 3,00 kroner.

oslo børs
olje
oljeservice
songa offshore
statoil
Nyheter
Markedskommentarer
Børs