Songa amok på børsen - laks fikk svi

60 prosent på to dager er sprekt.

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 614,80 mandag, etter en oppgang på 0,33 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 2.553 millioner kroner.Wall Street fortsetter oppgangen etter fredagens jobbtall , og S&P 500 stiger til ny rekord.HegnarTV gjenåpnet i dag sitt studio etter sommerferien, og analysesjef Roger Berntsen fra Netfonds var dagens gjest. Fed venter med rente?Toneangivende Europa-børser trakk også oppover.Britiske FTSE 100 og franske CAC 40 steg hhv. 0,2 og 0,1 prosent, mens Frankfurt- og Milano-børsen endte opp hhv. 0,6 og 0,7 prosent.Fredagens arbeidsmarkedsrapport har økt optimismen rundt amerikansk vekst, men styremedlem Jerome Powell i Federal Reserve maner til tålmodighet i rentehevingen.- Amerikansk økonomi står i økende fare for å bli fanget i en lengre fase med svak vekst som peker mot behov for lavere renter enn tidligere ventet, sier han i dagens utgave av Financial Times.Powell er tilhenger av en «veldig gradvis» bane for fremtidige renteøkninger, og viser til at de globale risikofaktorene er mange.- Sannsynligheten for en æra med svakere vekst og lavere potensiell vekst bekymrer meg mer enn før. Med en inflasjon under målet synes jeg vi kan være tålmodige, fortsetter han overfor avisen.- Meningsløst av OPECI oljemarkedet svinger prisene seg oppover, ifølge Reuters etter OPEC-medlemmer som Venezuela, Ecuador og Kuwait har tatt til orde for produksjonsfrys.Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, mener slike samtaler er meningsløse .- Hvem skal da kutte produksjonen hvis Nigeria våkner til liv igjen eller Libyas produksjon kommer tilbake og Iran fortsetter å øke sin produksjon? Etter vårt syn bør alle samtaler om produksjonsfrys være døde før de starter. Vi ser på det som nytteløst for OPEC å se på ethvert tiltak for å holde igjen produksjon eller å stramme til markedet, skriver han i en analyse mandag.Samtidig vil ikke bekymringene for overskuddstilbudet forsvinne.I Kina steg nemlig bensineksporten til rekordhøye 4,57 millioner tonn i juli, over 50 prosent over nivåene fra samme måned i fjor.Ifølge Reuters er utviklingen forårsaket av svakere etterspørselsvekst og et overskudd på produktsiden som tvinger raffinerier til å øke internasjonale leveranser.- Det vil være en overraskelse hvis oljeprisen steg raskt mot 60 dollar fatet. Det er mye olje der ute, og vi trenger ikke mer, sier samme Schieldrop til nyhetsbyrået.Brent oktober-olje stiger 2,3 prosent til 45,28 dollar fatet, opp fra rundt 43,90 dollar da Oslo Børs stengte fredag .WTI-oljen er opp 2,7 prosent til 42,91 dollar fatet.På Oslo Børs steg Statoil 0,7 prosent til 135,80 kroner, mens DNO endte opp 0,9 prosent til 8,79 kroner etter nye utbetalinger fra kurdiske regionalmyndigheter (KRG) .Oljeservice viste veiOljeservice markerte seg positivt blant de mest omsatte aksjene.BW Offshore spratt opp 7,4 prosent til 29 øre, PGS 5,2 prosent til 17,97 kroner, Prosafe 10,6 prosent til 1,04 kroner, mens TGS endte i pluss 2,1 prosent til 142,40 kroner.PGS-oppgangen kom til tross for at DNB Markets gjentok sin salgsanbefaling .Mest av alle steg derimot Songa Offshore, som fortsatte der aksjen slapp fredag, og klatret nye 34,6 prosent til 35 øre. Aksjen er opp nesten 60 prosent i løpet av to dager.Ifølge DN har Frederik W. Mohn reversert sin tidligere nedskrivning  av Songa-aksjene med 1,05 milliarder kroner.Samtidig tror investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet tiden definitivt er inne for å investere i oljeservice .- Flere og flere oljeserviceselskaper begynner nå å se effekten av kostnadskutt, og ser/tror på bedring i markedet. For første gang på lenge er de mer foroverlente. Både PGS og TGS har uttalt etter 2. kvartal at de ser økt aktivitet, sa han til Hegnar.no fredag.Hauglund dro frem nettopp Songa Offshore, BW Offshore og Prosafe som de mest interessante.Lakseaksjer ser rødtPå den negative siden blant tungvekterne finner vi flere lakseaksjer.Marine Harvest falt 3,4 prosent til 138,20 kroner på dagens nest høyeste volum.Videre gikk Lerøy Seafood tilbake 1,1 prosent til 400,70 kroner, Bakkafrost 3,0 prosent til 317,90 kroner, mens Salmar endte i minus 2,6 prosent på 252,50 kroner.Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård ser ikke noe nytt i markedet og antar ifølge Reuters det kan være snakk om gevinstsikring, alternativt negative analyser.Vi tar også med at Orkla falt 1,6 prosent til 76,50 kroner, mens REC Silicon endte ned 1,2 prosent til 1,59 kroner.Supply i topp og bunnNærmest nevnte Songa Offshore på vinnerlisten finner vi supplyrederiet Siem Offshore, som la på seg 11,5 prosent til 2,23 kroner.Storeier Kristian Siem er en av fire pengesterke investorer som har uttrykt sin interesse for å delta i konsolideringen av den skadeskutte supplysektoren. Et annet supplyrederi, og som ennå ikke er restrukturert, er Farstad Shipping. Aksjen steg 5,9 prosent til 11,65 kroner.Blant andre vinnere finner vi Petrolia på pluss 11,5 prosent til 3,79 kroner og Odfjell Drilling, som trakk oppover med 8,2 prosent til 5,00 kroner.Vi glemmer heller ikke SAS, som lettet 7,7 prosent til 18,30 kroner på trafikktallene for juli .På toppen av taperlisten ligger også et supplyrederi, Rem Offshore. Nedgangen ble på 29,2 prosent til 3,01 kroner.Rederiet ble nylig slått sammen med det Kjell Inge Røkke-dominerte Solstad Offshore.Nærmest det Fosnavåg-baserte rederiet finner vi Oslo Axess-noterte Hugo Games, som gikk tilbake 13,7 prosent til 2,59 kroner.Scottish Salmon Company var også blant lakseaksjene som falt, nærmere bestemt med 5,4 prosent til 7,99 kroner.Vi gjør oppmerksom på at Periscopus ved Trygve Hegnar eier fire millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 0,9 prosent, i Marine Harvest.

oslo børs
songa offshore
laks
marine harvest
oljeprisen
Nyheter
Markedskommentarer
Børs