Bankgigant idømt milliardbot for bedrageri i USA

Den amerikanske storbanken Wells Fargo er ilagt bøter på drøyt 1,5 milliarder kroner for ulovlig å ha åpnet flere millioner falske bankkontoer.

Rundt 5.300 ansatte i Wells Fargo har fått sparken i forbindelse med praksisen, opplyste statsadvokaten i Los Angeles torsdag.De ansatte i banken, som er verdens største målt i markedsverdi, åpnet i skjul et stort antall innskudds- og kredittkontoer uten at kundene visste om det, opplyser det føderale finanstilsynet CFPB. Kundenes penger ble sluset inn på kontoene og det ble opprettet falske epostadresser. På denne måten gikk salgstallene opp og de bankansatte kunne heve bonuser. Samtidig fikk kundene økte gebyrer og andre utgifter tilknyttet de falske kontoene, ifølge CFPB.Det føderale kontoret har ilagt Wells Fargo en bot på 820 millioner kroner for bedrageriet. I tillegg krever bymyndighetene i Los Angeles inn nærmere 410 millioner kroner etter å ha saksøkt banken i fjor.Wells Fargo skriver at selskapet beklager og tar ansvar for de falske kontoene.– Wells Fargo er blitt enige om denne overenskomsten i tråd med våre forpliktelser overfor kundene og med et ønske om å legge denne saken bak oss, heter det i en pressemelding.Storbanken, som har hovedkontor i San Francisco, må også betale en bot på nærmere 290 milliarder kroner til CFPB, som er underlagt finansdepartementet i Washington. I tillegg er banken nødt til å kompensere alle kundene som er rammet, opplyser CFPB. (©NTB)