<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Du må aldri stole på sentralbankene

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank er usikker på når neste renteendring kommer i Norge. Men en ting er han sikker på - man kan ikke stole på sentralbankene. 

Publisert 23. sep. 2016
Oppdatert 23. sep. 2016
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 422 ord

- Andre land har hatt lav rente fordi de har hatt fallende boligpriser, de har hatt fallende boliginvesteringer, de har hatt nedbetaling av gjeld og de har hatt høy ledighet. Derfor har de hatt lave, til dels null, og negativ rente, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank da han gjestet HegnarTv med Trygve Hegnar torsdag.Det var samme dag som Norges Bank holdt renten uendret .- Sverige har en økonomi som er sterk, likevel lav rente. Det er vanskelig å forstå for de som ikke sitter i Riksbanken, fortsetter Andreassen, før han tar for seg Norge.- Norge har vært i en situasjon hvor renten har vært svært lav, selv om økonomien har vært helt ok. Vi har ført en politikk som har ført til at vi har bygget usedvanlig mye boliger i forhold til hva alle andre har gjort. Vi kan faktisk komme til at vi har bygget for mange boliger, sier Andreassen, før Hegnar skyter inn fra høyre;- Alle boligene er i bruk, Andreassen.Sjeføkonomen fortsetter;- De gir for dårlig avkastning. Vi ser de profesjonelle, de som driver med utleie nå, sier at nå er avkastningen så lav at nå kan vi ikke kjøpe med de prisene vi har. Men det vi har gjort er at vi har "lurt og lokket" folk til å investere i ting som gir sært dårlig avkastning. Og hva skjer da? Jo, renten må være lav lenge etterpå for å hjelpe "stakkarene" ut av den klemma vi har satt dem i. Når man har lave renter, når man egentlig ikke skulle hatt det, vil de bli lave svært lenge etterpå, oppsummerer Andreassen.- Men Harald Magnus, de boligbaronene som var litt engstelige nå, de får fremdeles en avkastning på 3-4 prosent, og det er tre ganger som jeg får i DNB på mine innskudd. - Nei, jeg tror ikke de får 3-4 prosent etter å ha dekket inn alle kostnadene sine, kontrer Andreassen. - Men for å gå tilbake til det Eline spurte om - om nordmenn kan få et rentesjokk. Norges Bank sa i dag at renten kom til å ligge på 0,5 i mange år fremover. Da får du ikke noe sjokk i morgen i hvert fall, sier Hegnar.- Nei, ikke i mårra, men kanskje i over i mårra, svarer Andreassen.Trygve Hegnar ler, før sjeføkonomen avslutter:- Du må aldri stole på sentralbankene. Dette er en vurdering de gjør, ikke at de prøver å lure oss, men de vet ikke bedre de heller. Det kan skje så mye i morgen, sier Andreassen.SE HELE INTERVJUET MED HARALD MAGNUS ANDREASSEN HER!