Kan gi rentesjokk, gullrush og børsfall

Frank Jullum. Foto: Finansavisen.

– Hvis Trump blir president vil det øke usikkerheten enormt, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets.

Han er enig med sjeføkonom Øystein Dørum i DNB og sjeføkonom Willem Buiter i Citi i at markedene ikke vil reagere pent på en Trump-seier, skriver Finansavisen i dag.I så fall vil finansmarkedene umiddelbart reagere slik det pleier å gjøre når usikkerheten øker, nemlig med børsfall, sterkere dollar og høyere gullpris.Og rentesjokk?Vanligvis når børsene faller vil også lange renter falle, men med forventninger om økt pengebruk med Trump som president, vil kursene på statobligasjoner også falle, slik at rentene øker, skriver avisen.Argumentet er at USAs budsjettunderskudd vil bli så stort at den allerede høye statgjelden vil øke på en måte at markedet reiser spørsmål om utviklingen er bærekraftig. Dette kan føre til at USA får lavere kredittrating.– Det vil føre til stress i den lange enden av rentekurven, noe som vil være veldig negativt. Det er jo lave renter som har holdt aktivaprisene oppe, så det vil bli mer volatilitet og mindre risikoappetitt i aksjemarkedet, sier Jullum til avisen.Ikke bare negativtDørum mener imidlertid ikke at det ikke bare være negativt for USAs økonomi om Trump blir president.– Mer ekspansiv budsjettpolitikk har positive virkninger på økonomien. Om det også vil få positive virkninger på vekstevnen, det er jeg ikke sikker på. Den kan tenkes at lavere selskapsskatt gir økte investeringer, men det er avhengig av en del andre ting, sier han.Likevel, nettoeffekten vil være svakere økonomisk vekst, også internasjonalt, ifølge økonomene.Vil ha demokraterCMC Markets har gått igjennom aksjemarkedene i forbindelse med de amerikanske presidentvalgene tilbake til starten av 60-tallet.- Våre undersøkelser viser at aksjemarkedene ikke verdsetter at det sittende partiet taper valget, skriver Henrik Sommerfelt i en markedskommentar.Han påpeker at i valg hvor det sittende partiet taper, har markedene i snitt falt 0,13 prosent i måneden i valgåret, mens markedene i snitt har steget 0,85 prosent månedlig under valg hvor det sittende partiet fortsetter med presidentembetet.- Stoler vi på historien, er Obama ut og Trump inn det verste utfallet ved høstens presidentvalg. Aksjemarkedene er nemlig vanligvis nervøse vedpartibytter under amerikanske presidentvalg, påpeker han.Les også: Derfor er Donald Trump dårlig nytt for aksjeeiere- Trump kan bli president– Jeg tror ikke Donald Trump vinner presidentvalget, selv om det er en betydelig sannsynlighet for det, sier aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank til Finansavisen.Men selv om Trump skulle vinne, tror han ikke det vil bli så ille i finansmarkedene. Han sammenligner det med Brexit og tror det på kort sikte skaper litt uro, men at det blåser over og at fokuset flyttes over på andre ting.