- Når alle tror alt går til helvete, er det bare å kjøpe

- Det blir en sesongmessig ­økning i produksjonen og fall i prisen nå. Når det nærmer seg jul blir det manko igjen, og så blir det for lite. Så første halvår i 2017 blir kjempebra, sier lakseoppdretter.

Publisert 19. sep. 2016 kl. 13.10
Oppdatert 20. sep. 2016 klokken 12.04
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 569 ord
Saken stod først på trykk i mandagens utgave av Finansavisen!
Byrknesøy i Gulen:I Gulen kommune i Sogn og Fjordane tok oppdretter Ola Braanaas, som selv har vært kjent for å rocke opp laksebransjen, det hele med knusende ro.– Ja, det er bare å kjøpe aksjer når lakseprisen er på det laveste nå. Når prisene faller, folk blir deprimerte og tror alt går til helvete, er det bare å kjøpe, sier Braanaas.– Det er eventyrlig akkurat nå, men vi har et edruelig forhold til det hele. Vi vet at det svinger, det vil gå i bølgedaler; litt opp og litt ned, sier Larsen.– Det er hele tiden folk som kommer for å gjøre handel, så vi skulle gjerne hatt enda mer fisk. Potensialet i verden er enormt.«Oppdretterne» kan du følge på HegnarTV . Intervjuet med Braanaas ser du her!
Tidligere denne høsten tok analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets en rekke lakseaksjonærer på sengen da han spådde et prisfall på 40 prosent, riktignok fra pristoppen i juli.Sesongmessig fallHan mener at hvis man ser på de underliggende produksjonstallene i Norge og Chile, så er det ingenting som tyder på noe kraftig lakseprisfall med det første.– Det blir en sesongmessig ­økning i produksjonen og fall i prisen nå. Når det nærmer seg jul blir det manko igjen, og så blir det for lite. Så første halvår i 2017 blir kjempebra, spår han, og legger til;– Sånn er det bare, det er uunngåelig.– Så første halvår i 2017 bli bra prismessig?– Første halvår neste år blir et superhalvår.Bra, men ikke toppscoreFirda Seafood Group omsatte for 522,3 millioner kroner i 2015, og Braanaas tror 2016-tallene blir enda bedre.– Prisene har vært gode så langt, ihvertfall ut august. Men vi er en produsent som produserer både laks og ørret – halve produksjonen vår er ørret, og ørretmarkedet har vært svakt i første halvår, sier Braanaas, og fortsetter;– Vi kommer nok ikke til å få toppscore som om vi var en ren lakseoppdretter.Mens slakteriet jobber på spreng i bakgrunnen, møter vi på mannen som selger all fisken for Firda, salgssjef Tore Larsen.– Han selger 15 millioner kilo fisk i år. Det er ikke så verst, sier Braanaas.– De er langt flere selgere på Nortura når de skal selge kjøttet sitt enn vi har her for å selge ­fisken vår.Og med de summene opp­dretterne har sett i sommer og høst, kan Larsen bekrefte at det er en ­hyggelig jobb.– Det er alltid kjekt når det er et sug i markedet. Det liker vi, skyter Braanaas inn.Han understreker at de er i en god salgsposisjon.– De kommer til oss for å kjøpe fisk, det er ikke omvendt. Og det er alltid en god situasjon å være i, sier Larsen.– Enormt potensialBraanaas forteller at de i løpet av samme uke skal ta imot besøk fra Japan og Sør-Korea.– Vi er litt begrenset i Norge av at vi tror vi er størst i verden, men 5 millioner mennesker er bare en middels liten by i Kina. Vi har et kjempepotensial i å produsere og få ut mer fisk, sier han.Og målet på sikt er jo at alle disse sultne munnene rundt om i verden skal spise litt mer fisk, og litt mindre kylling.– Hvis vi bare kan ta en middag i året fra kyllingindustrien, så blir folk både friskere og raskere i hodet, og vi får produsert enda mere fisk – og kan gi enda mer tilbake til lokalsamfunnene våre, sier Braanaas.