- Dette ser Yellen og Draghi mest på

- Denne uken blir viktig for sentralbanksjefene i USA og Eurosonen, kommenterer Henrik Sommerfelt i CMC Markets. Mandag og tirsdag får de svar på prisveksten i to av verdens største økonomier.

Børs

- På mandag kommer den offisielle målingen på prisveksten i Eurosonen, mens det samme tallet slippes i USA på tirsdag, kommenterer Henrik Sommerfelt i CMC Markets. Han viser til at både i USA og Eurosonen er inflasjonen lav- gjennom sommeren har inflasjonen i USA vært under 1 prosent, mens den har vært under 0,5 prosent i Eurosonen.Forventet høyere- I USA gikk inflasjonsanslaget for 2016 fra 1,3 prosent i august, til 1,2 prosent i september, sier Henrik Sommerfelt i CMC Markets.Han peker på at forventningen om en inflasjon på 2,2 prosent for 2017 står fortsatt uendret. For de siste 12 måneder ble inflasjonen målt til 1,1 prosent.- Sentralbanksjef Janet Yellen styrer etter et inflasjonsmål på to prosent, men har i lengre tider ligger langt under målet, påpeker Sommerfelt.Rentepolitisk avgjørendeSommerfelt viser til at inflasjon for mange land er den viktigste indikatoren som pengepolitikken styres etter.- I flere land, som i Norge og USA, styres pengepolitikken både etter et inflasjons- og produksjonsmål. I Norge økte inflasjonen fra tre prosent i august, til 3,1 prosent i september. Norges Banks inflasjonsmål er på 2,5 prosent, sier CMC-strategen.Han peker på at markedet mener det er 67,6 prosent sannsynlighet for et rentehopp i USA i desember. For Eurosonen er det ingen sannsynlighet for rentehopp i desember, skal vi tro analytikerne.Valutaeffekt- Inflasjon er tett knyttet opp til renter, som påvirker valuta. Lav prisvekst betyr mest sannsynlig lave renter, som er ufordelaktig for et lands valutakurs, sier Sommerfelt. Han viser il at CMCs kunder et splittet i synet på de to verdensvalutaene.- 56 prosent av investorene hos oss har kjøpsposisjoner mot EUR/USD, opp tre prosent siste dagene.Også den norske kronene har investorene troen på.- Over 60 prosent av investorene har salgsposisjoner mot både euro og dollar mot kronen. Hele 94 prosent av toppinvestorene hos oss tror på styrking av kronen mot euro, sier Sommerfelt.Under 0,5 prosentInflasjonen i Eurosonen gikk ned fra 0,3 prosent i august, til 0,2 prosent i september. Prediksjonen om en inflasjon på 1,3 prosent for 2017 står fortsatt uendret.- President i Den europeiske sentralbankens, Mario Draghi, sier inflasjonen vil stige, på bakgrunn av «energy base effects». Han forventer ifølge Bloomberg økende inflasjon for både 2017 og 2018, og mener den senest i starten av 2019 vil nå målet, som ligger rett under 2 prosent, kommenterer Sommerfelt. 

esb
ecb
henrik sommerfelt
cmc markets
fed
janet yellen
Nyheter
Børs