Fisken motstrøms på rød børs

Oljeaksjer tynget.

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 630,63 torsdag, etter en nedgang på 0,70 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.195 millioner kroner.Wall Street har åpnet ned etter gledelige jobbtall og lavere oppgang enn ventet i importprisene .Kina-tall til bekymringToneangivende Europa-børser trakk også nedover.Britiske FTSE 100 falt 0,7 prosent, tyske DAX én prosent og franske CAC 40 1,1 prosent.Den labre stemningen henger sammen med dagens handelstall fra Kina , der eksporten falt hele ti prosent (på årsbasis) i september. Bekymringene for helsetilstanden i verdens nest største økonomi har dermed blusset opp igjen.- Dollaren styrker seg, og markedet priser nå inn sannsynligheten for at Federal Reserve hever renten i desember. Det andre temaet er svakheten i kinesisk eksport. Det bidrar til å rette søkelyset mot svekkelsen av yuan i det siste. Og har vi pundet, så klart, sier valutastrateg Jane Foley i Rabobank til Reuters.Fed hever renten før jul?Den amerikanske sentralbanken slapp i går referatet fra rentemøtet i september . Referatet ga ingen klare signaler, men indikerte altså at renten heves i desember.Tre medlemmer av rentekomitéen (Federal Open Market Committee) stemte for å heve renten på septembermøtet, mens syv stemte for å holde den uendret. Og selv om ordlyden er litt av det avventende slaget, tolker eksperter ifølge Marketwatch referatet dithen at sannsynligheten for en renteøkning på desember-møtet er høyere enn at den holdes uendret.- Vurderingene innebærer at arbeidsmarkedet fortsatt er solid, selv om ledigheten har flatet ut. Det synes også å være enighet om at inflasjonen vil stige fremover, selv om mange påpekte at det foreløpig er få tegn til inflasjonspress, skriver DNB Markets i en oppsummering.- Komitéen var også enige om at argumentene for en renteheving er styrket - en formulering sentralbanksjef (Janet) Yellen også brukte i forkant av møtet. Men, siden det fortsatt er noe slakk i arbeidsmarkedet og siden inflasjonen fortsatt ligger under inflasjonsmålet (på 2 prosent), ønsket flertallet denne gang å holde renten uendret, heter det videre.Markedet priser nå inn en sannsynlighet på drøye 60 prosent for en heving på desember-møtet.Venter spent på OPEC-kuttOljeprisen tynges av at OPEC har økt produksjonen til sitt høyeste på åtte år, samt lagerbygging i USA  i forrige uke.Amerikanske myndigheter (EIA) har senket estimatet for verdens oljeproduksjon i år, men hevet estimatet for neste år.Brent desember-olje faller 0,2 prosent til 51,74 dollar fatet, ned fra rundt 52 dollar da Oslo Børs stengte i går.WTI-oljen er ned 0,1 prosent til 50,12 dollar fatet.- Markedet avventer mekanismene i OPEC-avtalen, det vil si eksakt hvordan den skal fungere, og hvilke land som skal redusere produksjonen. Prisene har trolig steget høyt nok, gitt mulighetene for økt produksjon i USA. Det er mulig prisene trekker seg tilbake mot 45-49 dollar, sier sjefanalytiker i CMC Markets, Ric Spooner, til Bloomberg.Mange tviler dessuten på om Russland vil medvirke til OPECs plan, til tross for president Vladimir Putins nylige støtte til kollektive produksjonskutt.På Oslo Børs falt Statoil 1,4 prosent til 136,50 kroner. Ellers i olje gikk Aker BP tilbake 1,4 prosent til 129,30 kroner, mens steg DNO falt 1,7 prosent til 8,27 kroner. Sistnevnte kom med en Tawke-oppdatering i går, og DNB Markets ser stadig en heftig oppside .Fiskesprett og rødt i PGSBlant de mest omsatte markerte PGS seg negativt, og korrigerte ned 3,7 prosent til 25,20 kroner.Aksjen steg i går over 16 prosent etter et positivt resultatvarsel , men DNB Markets tror likevel aksjen skal halveres , og har satt et kursmål på 13 kroner.- Løftet i forhold til forventningene ser spesielt ut til å komme av bedre utvikling for multiklient i Nordsjøen enn ventet. Utviklingen er positiv, men vi mener fortsatt selskapet i tiden fremover vil ha behov for en betydelig refinansiering og gjentar en salgsanbefaling, skrev meglerhuset i torsdagens morgenrapport.Questerre korrigerte også ned, nærmere bestemt med 6,7 prosent til 2,24 kroner etter gårsdagens kraftige oppgang  på godkjennelsen av «Bill 106» i Quebec. Godkjennelsen åpner for at selskapet kan utvikle sitt store skifergassfelt i regionen.DNB, Hydro, Schibsted (A og B) og Yara falt 1-2 prosent, sistnevnte etter at Credit Suisse har kuttet kursmålet .På den positive siden finner vi en rekke fiskeaksjer. Lerøy Seafood og Austevoll Seafood reagerte med oppgang på hhv. 3,6 prosent til 427,60 kroner og 1,5 prosent til 68,75 kroner etter at Pareto har høynet kursmålene .Marine Harvest steg 0,9 prosent til 150,20 kroner, mens Salmar la på seg 1,7 prosent til 251,50 kroner.Vi tar også med at Axactor endte opp 1,8 prosent til 2,77 kroner. Selskapet fortsetter veksten, og har hentet inn 598 millioner kroner  gjennom en rettet emisjon på kurs 2,60 kroner. Nettoprovenyet vil bli blant annet gå til oppkjøp av misligholdte låneporteføljer.Jubel for Bergen-rederiTaperlisten toppes av flere skadeskutte oljeserviceaksjer.Aller øverst er Oslo Axess-noterte MultiClient Geophysical, som falt 13,3 prosent til 65 øre.Nærmest kom Polarcus og Prosafe, som falt hhv. 11,3 prosent til 47 øre og 12,3 prosent til 50 øre.Vi merker oss at SAS falt 8,3 prosent til 14,30 kroner etter at den norske staten har solgt 9,2 millioner aksjer , og dermed redusert sin eierandel i flyselskapet fra 14,2 til 11,5 prosent.Samtidig har den svenske staten har solgt  13,8 millioner aksjer, noe som bringer deres eierandel ned i 17,1 prosent.Den norske og svenske staten har solgt de i alt 23 millioner aksjene til kurs 15,50 (svenske) kroner. På Stockholmsbørsen faller aksjen 6,7 prosent til 15,30 svenske kroner.Den svenske regjeringen avkrefter dog ryktene om et mulig oppkjøp .Vinnerlisten toppes av GC Rieber Shipping, som spratt opp 31,9 prosent til 15,10 kroner på avtale med Rasmussengruppen om etablering av det 50/50-eide Shearwater Geoservices .Rieber-sjef Irene Waage Basili mener timingen er gunstig.- Det er et sentimentskifte i markedet og vi opplever en forventning i markedet om at bunnen er nådd, sier hun til TDN Finans.Vi tar også med at Bionor Pharma steg 15,0 prosent til 23 øre, mens Songa Offshore endte opp 5,6 prosent til 19 øre.

federal reserve
oljeprisen
opec
oslo børs
rieber shipping
Nyheter
Sjømat
Markedskommentarer
Børs