Nå starter statens salg av SAS

Norge og Sverige vil selge SAS-aksjer for nær 300 millioner kroner.

Børs

Totalt skal den norske og svenske staten selge opp mot 19 millioner aksjer i SAS, tilsvarende 5,8 prosent av de utestående aksjene i selskapet.Til dagens sluttkurs på Oslo Børs utgjør det aksjer for brutto 311,6 millioner svenske kroner og 296,4 millioner norske kroner.Det kommende salget retter seg mot institusjonelle investorer og gjennomføres gjennom en såkalt akselerert auksjon.NæringsdepartementetEierskapet i SAS er fordelt mellom de skandinaviske statene og private aktører. Mens Sverige eier 21,3 prosent, sitter både Norge og Danmark på 14,2 prosent hver. Den svenske Wallenberg-stiftelsen eier 7,5 prosent.Det er det norske Nærings- og fiskeridepartementet som skal stå for salget på vegne av den norske og svenske staten, opplyser de to landenes regjeringer onsdag kveld.Nærings- og fiskeridepartementet ønsket onsdag kveld ikke å kommentere saken, men den norske regjeringen bekrefter salgsplanene i en pressemelding.– Rett pris til rett tidRegjeringen har siden 2011 hatt fullmakt fra Stortinget til å selge seg ut av SAS, men verken næringsminister Monica Mæland (H) eller hennes forgjenger Trond Giske (Ap) har så langt benyttet seg av fullmakten.– Utgangspunktet er at vi ikke har hastverk med å selge SAS. Vi skal gjøre ting fordi det er riktig, på vegne av fellesskapet. Det handler om rett pris til rett tidspunkt. Men skjer det noe som er riktig for oss og selskapet, så gjør vi det, sa Mæland til NTB i juli.– Jeg opplever at det er en tverrpolitisk enighet om at det ikke finnes argumenter for at staten skal eie aksjer i et flyselskap, sa Mæland i det samme intervjuet.– Vil tjene på å selgeIfølge Sveriges regjering dreier det seg om salg av såkalte stamaksjer - ordinære aksjer - som ofte omtales som A-aksjer.De minste ordrene og tildelinger er besluttet å være et antall aksjer som tilsvarer 100.000 svenske kroner.Salget starter opp umiddelbart etter at pressemeldingen ble publisert onsdag kveld, opplyses det. Prissettingen og tildelingen i salget kommer til å skje i svenske kroner og levering av aksjer registrert i det svenske Euroclear-systemet ventes å finne sted mandag 17. oktober.Både den norske og svenske staten vurderer at SAS på lang sikt vil tjene på en endret eierskapsstruktur som vil medføre et redusert statlig eierskap. De to landenes regjeringene opplyser at «transaksjonen er et første skritt på veien i et gradvis og ansvarlig salg av den svenske og norske statens eierskap». (©NTB)

sas
Nyheter
Børs