Sterk fisk på rød børs

Investorene bekymrer seg.

Nordlaks i Stokmarknes. Ansatt med røde arbeidshansker, holder en laks. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Børs

Stemningen på Oslo Børs har tatt seg noe opp siden åpningen.Hovedindeksen står i skrivende stund i 631,95, tilsvarende en nedgang på 0,5 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er så langt omsatt for 1.669 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av et avventende Wall Street i går og røde børser i Asia tidligere i dag.Kina-tall til bekymringToneangivende Europa-børser trekker også nedover.Britiske FTSE 100 faller 0,7 prosent, tyske DAX 1,3 prosent og franske CAC 40 1,4 prosent.Den labre stemningen henger sammen med dagens handelstall fra Kina , der eksporten falt hele ti prosent (på årsbasis) i september. Bekymringene for helsetilstanden i verdens nest største økonomi har dermed blusset opp igjen.- Dollaren styrker seg, og markedet priser nå inn sannsynligheten for at Federal Reserve hever renten i desember. Det andre temaet er svakheten i kinesisk eksport. Det bidrar til å rette søkelyset mot svekkelsen av yuan i det siste. Og har vi pundet, så klart, sier valutastrateg Jane Foley i Rabobank til Reuters.Fed hever renten før jul?Den amerikanske sentralbanken slapp i går referatet fra rentemøtet i september . Referatet ga ingen klare signaler, men indikerte altså at renten heves i desember.Tre medlemmer av rentekomitéen (Federal Open Market Committee) stemte for å heve renten på septembermøtet, mens syv stemte for å holde den uendret. Og selv om ordlyden er litt av det avventende slaget, tolker eksperter ifølge Marketwatch referatet dithen at sannsynligheten for en renteøkning på desember-møtet er høyere enn at den holdes uendret.- Vurderingene innebærer at arbeidsmarkedet fortsatt er solid, selv om ledigheten har flatet ut. Det synes også å være enighet om at inflasjonen vil stige fremover, selv om mange påpekte at det foreløpig er få tegn til inflasjonspress, skriver DNB Markets i en oppsummering.- Komitéen var også enige om at argumentene for en renteheving er styrket - en formulering sentralbanksjef (Janet) Yellen også brukte i forkant av møtet. Men, siden det fortsatt er noe slakk i arbeidsmarkedet og siden inflasjonen fortsatt ligger under inflasjonsmålet (på 2 prosent), ønsket flertallet denne gang å holde renten uendret, heter det videre.Markedet priser nå inn en sannsynlighet på drøye 60 prosent for en heving på desember-møtet.Oljeprisen forsiktig oppOljeprisen henter torsdag støtte fra rekordhøy kinesisk import, men oppgangen begrenses av at OPEC har økt produksjonen til sitt høyeste på åtte år. I tillegg steg oljelagrene i USA  i forrige uke.Brent desember-olje stiger 0,2 prosent til 51,93 dollar fatet, ned fra rundt 52 dollar da Oslo Børs stengte i går.WTI-oljen klatrer 0,1 prosent til 50,25 dollar fatet.- Markedet avventer mekanismene i OPEC-avtalen, det vil si eksakt hvordan den skal fungere, og hvilke land som skal redusere produksjonen. Prisene har trolig steget høyt nok, gitt mulighetene for økt produksjon i USA. Det er mulig prisene trekker seg tilbake mot 45-49 dollar, sier sjefanalytiker i CMC Markets, Ric Spooner, til Bloomberg.Mange tviler dessuten på om Russland vil medvirke til OPECs plan, til tross for president Vladimir Putins nylige støtte til kollektive produksjonskutt.På Oslo Børs faller Statoil 1,1 prosent til 136,90 kroner. Ellers i olje stiger DNO 0,9 prosent til 8,48 kroner, mens Aker BP er ned 1,9 prosent til 128,60 kroner.Fiskesprett og rødt i PGSBlant de mest omsatte markerer PGS seg negativt, og korrigerer ned 4,6 prosent til 24,97 kroner.Aksjen steg i går over 16 prosent etter et positivt resultatvarsel , men DNB Markets tror likevel aksjen skal halveres , og har satt et kursmål på 13 kroner.- Løftet i forhold til forventningene ser spesielt ut til å komme av bedre utvikling for multiklient i Nordsjøen enn ventet. Utviklingen er positiv, men vi mener fortsatt selskapet i tiden fremover vil ha behov for en betydelig refinansiering og gjentar en salgsanbefaling, skriver meglerhuset i torsdagens morgenrapport.Questerre korrigerer også ned, nærmere bestemt med 5,4 prosent til 2,27 kroner etter gårsdagens kraftige oppgang  på godkjennelsen av «Bill 106» i Quebec. Godkjennelsen åpner for at selskapet kan utvikle sitt store skifergassfelt i regionen.DNB, Telenor, Norwegian og Yara faller 1-2 prosent, sistnevnte etter at Credit Suisse har kuttet kursmålet .På den positive siden finner vi en rekke fiskeaksjer. Lerøy Seafood og Austevoll Seafood reagerer med oppgang på hhv. 3,5 prosent til 427,50 kroner og 2,2 prosent til 69,25 kroner etter at Pareto har høynet kursmålene.Marine Harvest stiger 1,2 prosent til 150,60 kroner, mens Salmar legger på seg 1,6 prosent til 251,30 kroner.Vi tar også med at Axactor er opp 3,3 prosent til 2,81 kroner. Selskapet fortsetter veksten, og har hentet inn 598 millioner kroner  gjennom en rettet emisjon på kurs 2,60 kroner. Nettoprovenyet vil bli blant annet gå til oppkjøp av misligholdte låneporteføljer.SAS-fall på statlig nedsalgTaperlisten toppes av en rekke svært tynt omsatte aksjer.Aller øverst er Standard Drilling på minus 39,8 prosent til 62 øre etter skarve én handel.Vi merker oss at SAS faller 7,1 prosent til 14,50 kroner etter at den norske staten har solgt 9,2 millioner aksjer , og dermed redusert sin eierandel i flyselskapet fra 14,2 til 11,5 prosent.Og i ettermiddag har det blitt kjent at den svenske staten har solgt 13,8 millioner aksjer, noe som bringer deres eierandel ned i 17,1 prosent. Den norske og svenske staten har solgt de i alt 23 millioner aksjene til kurs 15,50 (svenske) kroner. På Stockholmsbørsen faller aksjen 6,7 prosent til 15,30 svenske kroner.Den svenske regjeringen avkrefter ryktene om et mulig oppkjøp .Den skadeskutte oljeserviceduoen Polarcus og Prosafe er også ned mellom syv og åtte prosent.I toppen av vinnerlisten finner vi GC Rieber Shipping, som stiger 14,0 prosent til 13,05 kroner etter å ha inngått en avtale med Rasmussengruppen om etablering av det 50/50-eide Shearwater Geoservices .Rieber-sjef Irene Waage Basili mener timingen er gunstig .- Det er et sentimentskifte i markedet og vi opplever en forventning i markedet om at bunnen er nådd, sier hun til TDN Finans.Vi tar også med at Songa Offshore stiger 11,1 prosent til 20 øre, mens EMGS er opp 8,5 prosent til 4,45 prosent på en datalisensavtale i forbindelse med 3D CSEM-data fra multiklientbiblioteket i Barentshavet.

federal reserve
rente
kina
oljeprisen
sas
lerøy
Nyheter
Markedskommentarer
Børs