Storbank tør ikke å anslå offshore-tap

Analytiker avdramatiserer.

fondsfinans, geir kristiansen

SpareBank 1 SMN la mandag frem et resultat før skatt på 500 millioner, opp fra 309 millioner kroner i fjor.Netto renteinntekter falt derimot fra 466 millioner i 3. kvartal 2015 til 449 millioner kroner i samme periode i 2016.Ifølge banken fortsetter nivået på mislighold på et lavt nivå, men TDN Finans påpeker at tapene økte med 130 millioner i 3. kvartal - til 417 millioner kroner ved utgangen av kvartalet. - Var ikke spesielt dramatiskSpareBank 1 SMN venter nå samlede tap på rundt 500 millioner i 2016, og guidingen er dermed litt endret fra 450-500 millioner kroner i rapporten for 2. kvartal.- Jeg kan ikke se at SpareBank 1 SMN-rapporten var spesielt dramatisk når det gjelder utlånstap, selv om tapene var noe høyere enn konsensus. Rentenettoen var dessuten svakere enn ventet, noe som også kan gjelde DNB, sier Fondsfinans-analytiker Geir Kristiansen til nyhetsbyrået.- DNB-aksjen har gått mye i forkant, og da kan det være en idé å ta gevinst før rapporten (som kommer torsdag denne uken, red. anm), legger han til.DNB har steget 11,5 prosent den siste måneden. I dag faller aksjen 0,2 prosent til 116,60 kroner.Tør ikke å anslå offshore-tapTilbake til SpareBank 1 SMN, er ifølge TDN Finans kun 4,2 prosent av bankens totale kredittportefølje knyttet til offshore. Til gjengjeld er det der usikkerheten er størst.- Jeg er helt sikker på at det vil komme en løsning i offshore-næringen, men spørsmålet er bare når og hvem som vil bære kostnadene. Vi tror vi må bære noen av kostnadene, og dermed har vi satt av penger til tap. Men hver gang vi har forsøkt å anslå tapene tidligere, har vi bommet, sier konsernsjef Finn Haugan.- Arbeidet med refinansieringen i offshore har gått tregere enn vi har ønsket, men samtidig er dette komplekst, og det kan være 10-15 pantekreditorer per kunde. Da sier det seg selv at det tar tid, legger han til overfor nyhetsbyrået.Sparebank 1 SMN faller mandag ettermiddag 2,5 prosent til 58 kroner på Oslo Børs.