Styrte unna børskjempe - knuser indeks

Flere norske fond med fokus på Norden har tapt store penger på kurskollapsen.

Fredag raste nemlig Novo Nordisk, Nordens største børsnoterte selskap i verdi etter å ha halvert sitt langsiktige lønnsomhetsmål som følge av økt prispress i USA. På det meste var aksjen til den danske giganten ned hele 19,7 prosent før den hentet seg noe inn og sluttet ned 15 prosent.Da aksjefallet var på sitt mest ekstreme, tilsvarte børskjempens tapte markedsverdi det samme som 7,2 prosent av Danmarks bruttonasjonalprodukt i 2015, ifølge Bloomberg.Aksjefallet til Novo Nordisk trakk med seg hele den danske børsen, og gjorde at flere investorer og fond med spesielt fokus på Norden blødde kraftig.Ifølge en oversikt utarbeidet av Dagens Næringsliv, tapte for eksempel Odin Norden 92,8 millioner kroner på fredagens børsfall, mens DNB Norden 3 tapte 40 millioner kroner. Holberg Norden tapte 15,8 millioner kroner, ifølge oversikten til DN.Et Norden-fokusert fond kunne imidlertid puste lettet ut.Aksjefondet, Fondsfinans Norden som ble startet i september i fjor, og er forvaltet av Arne Simensen, har nemlig ikke hatt aksjen i porteføljen sin i det hele tatt.- Vi har vært skeptisk til aksjen i hele år, på grunn av prispress i det amerikanske markedet og at aksjen rett og slett har fremstått som dyr i forhold til inntjeningspotensialet. Vi har derfor ikke hatt selskapet i vår portefølje, sier Simensen til Hegnar.no. Simensen sier at det bidrar til å forklare fondets meravkastning mot referanseindeksen, VINX benchmark cap NOK NI. Fondsfinans Norden er så langt i år ned 0,74 prosent, men det er likevel vesentlig bedre enn den nordiske referanseindeksen som er ned hele 8,69 prosent.Novo Nordisk er ned 40 prosent til nå i 2016.