- Veldig glad for å være ute av oppdrett

Generasjonsskiftet sto sterkt da sjømatpionerene Anders og Anita Pedersen i juni bestemte seg for å selge oppdrettsvirksomheten Fjordlaks Aqua for 1 milliard kroner.

Børs

ÅLESUND: «Bak enhver sterk mann står en sterk kvinne». Slik var det også i Fjordlaks. Mens Anders Pedersen (73) var gründeren som ga gass, satt Anita Pedersen (71) som daglig leder og holdt i tøylene. Rett før sommerferien solgte de oppdrettsvirksomheten Fjordlaks Aqua for1 milliard kroner. Det var målet.– Hvorfor føltes det riktig å selge i år?– Vi er blitt kontaktet av interesserte kjøpere i mange, mange år, men min kjære mann (Anders Pedersen) har sagt «nei, jeg skal ha 1 milliard.» Det har han sagt i flere år, og det var vel ingen som trodde at vi skulle få det, sier Anita Pedersen.For henne var summen helt uvirkelig.– Vi har bygget sten på sten, vi er ikke blitt store over natten. Vi har tjent penger og så har vi bygget. Så har vi tjent mer penger og bygget enda mer. Vi har ikke tatt opp store lån for å bygge, vi har bygget for egne penger og vi eier vår egen eiendomsmasse, sier Pedersen.40 år i oppdrettPedersen-familien hadde drevet med oppdrett av ørret og laks i 40 år da de solgte. Veien er blitt til mens de har gått.– Hvorfor være stor når man kan være lykkelig som liten, har jeg alltid sagt, men mannen min er gründer og han har alltid tenkt stort. Du kan si jeg har vært mer redd – og på den måten har vi utfylt hverandre, og vokst deretter. Men det er han som er gründeren, og han som har tatt alle stegene. Jeg har bare vært med.Hun beskriver det hele som fantastisk. Og de er fortsatt med.– Fortsatt har vi store verdier som skal forvaltes, sier Pedersen, og sikter til at virksomheten i de resterende tre fjerdedelene av Fjordlaks fortsatt går som normalt.– Man er alltid engasjert i det som foregår, men jeg er veldig glad for å være ute av oppdrett. Det var veldig spennende og fantastisk, men samtidig skjer det veldig mye. Tar man det stegvis og ikke gaper over for mye, bygger sten på sten, ja, så tror jeg oppdrett har en fantastisk fremtid, sier Pedersen.– Lykkelig av penger?Hun vil helst unngå å tenke for mye på milliarden.– Jeg har alltid tenkt; hvem er det som blir lykkelig av penger? Vet du om noen, spør Pedersen.– Så penger har ikke vært det viktigste?– Nei, det er bare å se på oss, sier Pedersen og ler.– Jeg kjører rundt i en Golf. Den er noen år gammel. Og mannen min kjører rundt i en Mercedes som er syv år gammel, og da snakker vi ikke den største modellen, forteller hun.Sunnmørsk misunnelseOppmerksomheten rundt salget har de tatt med knusende ro.– Jeg sier som Anders: Misunnelsen er større enn kjønnsdriften i Ålesund. Hvis det hadde vært motsatt, hadde Ålesund vært overbefolket.– Vi holder oss unna dem. Vi lever et stille, rolig liv med familie og gamle venner som jeg har hatt siden vi var 16 år. Så vi er ikke med i «klubben», sier Pedersen, mens hun tegner hermetegn med fingrene og trekker på smilebåndet.– Men mannen din fikk drømmen i oppfyllelse; dere fikk en milliard?– Ja, vi fikk det.

oppdretterne
laks
ørret
milliardærer
Nyheter
Børs