Hydro-rally på børsen

Oslo Børs karret seg i pluss på en dag med mye action.

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 658,55 torsdag, etter en oppgang på 0,24 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 2.491 millioner kroner.Lave volumer preget handelen på en dag der amerikanerne har tatt fri for å feire Thanksgiving.Dollarrallyet fortsetterToneangivende Europa-børser har tatt seg opp utover ettermiddagen.Britiske FTSE 100 er uendret, mens tyske DAX og franske CAC 40 stiger hhv. 0,3 og 0,2 prosent.Dollaren fortsetter sin seiersgang, og flørter med sine høyeste nivåer på 14 år. EURUSD er nede i 1,0567 torsdag ettermiddag.Den seneste oppgangen kommer etter en stort sett positiv dose makrotall onsdag, og forsterkes av et Thanksgiving-tynt volum.- Det ser ikke ut som at noe kan hindre amerikanske statsrenter i å stige på kort sikt, så jeg tror folk vil holde seg på dollartrenden, sier sjefstrateg for global makro, Michael Metcalfe, hos State Street Global Markets til Reuters.- Den eneste risikoen i dette er at forvridningen vi ser i markeder utenfor USA, særlig i fremvoksende markeder, kommer til et punkt hvor den blir til bekymring (for Federal Reserve, som ser ut til å heve styringsrenten), legger han til.I referatet for Feds november-møte, som ble sluppet i går, kom det frem at sentralbanken anser caset for en renteøkning som styrket, men at den vil avvente ytterligere fremgang mot målene om maksimal sysselsetting og to prosent inflasjon.Usikkert før OPEC-møteOljemarkedet preges av usikkerheten foran neste ukes OPEC-møte.Brent januar-olje stiger 0,3 prosent til 49,11 dollar fatet, som er litt ned fra rundt 49,20 dollar ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er opp 0,2 prosent til 48,04 dollar fatet.Iraks statsminister Haider Al-Abadi bekreftet onsdag at landet vil kutte sin produksjon  som ledd i en bred avtale.Samtidig er flere OPEC-medlemmer fast bestemt på at Russland må redusere i sin produksjon for at en avtale skal monne. Russlands oljeminister Alexander Novak opplyser ifølge Bloomberg torsdag at OPEC har spurt «non-OPEC» om å kutte med rundt 500.000 fat per dag.- Hvis Irak går med på å kutte produksjonen, vil russerne avtale en frysing av sin produksjon, men det er ingen sjanse for at de vil kutte, sier sjefstrateg i IG i Melbourne, Chris Weston, til nyhetsbyrået.Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener resultatet av OPEC-møtet i stor grad vil avhenge av OPEC-medlemmenes evne til å bli enige om nye produksjonskvoter for hvert av medlemslandene.- Forhandlingene har allerede startet, og det kommer nok til å bli vanskelig, men vi forventer fortsatt at det kommer på plass en avtale om produksjonskutt. Hvorvidt de klarer å bli enige om et kutt som er stort nok, er en annen sak, skriver hun i en oppdatering .På Oslo Børs steg Statoil 0,5 prosent til 146,40 kroner.Ellers i olje falt DNO 1,1 prosent til 7,50 kroner, mens Aker BP steg én prosent til 135,90 kroner.Børsrakett i god formNorsk Hydro klatret 3,2 prosent til 40,75 kroner på dagens suverent høyeste volum - uten at analytikere helt klarer å forklare hvorfor.DNB Markets-analytiker Eivind Sars Veddeng viser overfor TDN Finans til at kobberprisen er betydelig opp siste døgn, og at investorene fortsatt er positive til infrastrukturinvesteringer i Kina og USA.- Det er også en del investorer i Kina som kjøper råvarer i dollar i frykt for videre svekkelse av den kinesiske valutaen, og det er også positivt, sier han.På den positive siden merker vi oss ikke minst Nordic Nanovector, som kom sterkt tilbake etter gårsdagens kursfall i kjølvannet av kvartalstallene . En medvirkende årsak var nok at DNB Markets høynet kursmålet  på aksjen fra 80 til 121 kroner.- Rapporten var en «non-event». Vi er imidlertid blitt mer og mer trygge på at Betalutin har en god sjanse på å nå markedet og oppnå vårt salgsanslag, skriver meglerhuset ifølge nyhetsbyrået.Aksjen steg 22,2 prosent til 110 kroner, og dagens børsvinner er dermed opp voldsomme 666 prosent så langt i år. Ingen aksjer er i nærheten av å ha steget like mye.Vi merker oss også BW LPG, som steg 5,3 prosent til 28,32 kroner på dagens kvartalstall , mens Seadrill la på seg 3,7 prosent til 22,62 kroner. Kitron steg 1,3 prosent til 6,04 kroner på mulig milliardkontrakt .På den negative siden utmerket Golden Ocean seg negativt ved å falle 2,8 prosent til 34,50 kroner, mens PGS trakk ned 2,7 prosent til 24,60 kroner. DNB og Marine Harvest falt rundt 0,5 prosent.Siem redder FarstadTaperlisten toppes derimot suverent av Farstad Shipping, som endte ned 35,1 prosent til 3,85 kroner. Aksjen var nede i 3,70 kroner på det laveste i dag - soleklar ny all-time low i aksjen.Det skakkjørte, Ålesund-baserte supplyrederiet reddes av Kristian Siem ifølge en restruktureringsplan  som ble offentliggjort tidligere i ettermiddag.Farstad vil utstede minimum 702.000.000 nye aksjer til kurs 1,4245 kroner, altså for én milliard kroner. Siem vil garantere for én milliard kroner av emisjonen, og tegne seg for og bli tildelt et minimum antall aksjer som bringer eierandelen opp i 50,1 prosent, etter restruktureringen.Siem vil så legge frem et pliktig tilbud på resten av aksjene i Farstad.Som en del av restruktureringen vil de sikrede långiverne bli bedt om å konvertere deler av gjelden til egenkapital, samt å utsette avdragsbetaling for å sikre rederiet finansielt handlingsrom ut 2021. Obligasjonseierne vil bli bedt om å konvertere alt utestående, totalt 1,4 milliarder kroner, til egenkapital.En betydelig andel av de sikrede långiverne støtter avtalen.Riggaksje i medvindNærmest Farstad på taperlisten finner vi Polaris Media, som trakk ned 11,9 prosent til 16,30 kroner.Vi merker oss også Intex Resources på minus 8,5 prosent til 65 øre og EAM Solar på minus 6,8 prosent til 29 kroner. Sistnevnte la frem kvartalstall i går.Styreleder Jens Ulltveit-Moe i REC Silicon frykter for fire nye år med handelskrig mellom USA og Kina med Donald Trump ved makten.Aksjen falt 4,7 prosent til 96 øre torsdag.I andre enden kom Questerre nærmest nevnte Nordic Nanovector, med 20,3 prosent oppgang til 2,96 kroner.Odfjell Drilling fortsatte oppgangen etter gårsdagens kvartalstall , og steg nye 10,7 prosent til 14,50 kroner.Bionor Pharma åpnet i går bøkene for en emisjon i tilknytning til oppkjøpet av Solon Eiendom .To milliarder aksjer ble plassert i emisjonen, som ble mer enn fem ganger overtegnet . Aksjen steg 10,5 prosent til 21 øre.Hardt mot hardt i HavilaTil slutt tar vi med et annet kriserammet supplyrederi.Havila Shipping varslet torsdag om et brev fra de sikrede bankene i fellesskap, og disse har til hensikt å akselerere sine krav  under de respektive låneavtalene.En formell notis om dette kan påregnes innen kort tid.På HAVI 08-obligasjonseiermøtet i går fikk forslaget til restrukturering ikke den nødvendig tilslutning. Havila-styret fastholder i dagens melding at dette restruktureringsforslaget er eneste mulige alternativ til konkurs.Selve aksjen falt 3,1 prosent til 93 øre i dagens handel.

nordic nanovector
dnb markets
farstad shipping
havila
restrukturering
hydro
Nyheter
Markedskommentarer
Børs