Etter å ha sikret seg delstaten Pennsylvania, vinner Donald Trump presidentvalget i USA.- Trump-seier med flertall i kongressen gjør Trump handlekraftig, sier sjeføkonom i Eika-gruppen Jan Andreassen til Hegnar.no.
- Hva gjelder verdensøkonomien, blir det stor usikkerhet om det kan fungere som i dag, hvor USA i praksis har fungert som det vi kan kalle «consumer of last resort» for veldig mye. For de fleste er dette veldig dårlig nytt, sier Andreassen.Sjeføkonomen spår Oslo Børs kraftig ned onsdag.- Vi starter med rundt fire prosent ned, sier Andreassen.- Det som blir verst rammet over tid, er fremvoksende økonomier. De er mest avhengig av både internasjonal handel og internasjonale finansmarkeder, type kredittmarkeder. Og her ligger den største uroen, at kredittmarkedet kollapser. Det får vi overvåke i ukene fremover, og håpe at sentralbankene her er klare til å pumpe inn enorme mengder kreditt og kutte renter, sier sjeføkonomen.- Hvordan vil valgresultatet påvirke Norge?- Vi er jo mer robuste, men vi rammes jo. Vi har ikke noe gjeld, men en stor utenlandsk formue. Oljefondet faller jo nå en tre-fire prosent i dag, og da blir vi jo alle fattigere. Dette kan også ramme statsbudsjettet, nå i sluttforhandlingene, og det vil garantert komme rentekutt fra Norges Bank, avslutter Andreassen.