Spåmenn som treffer er sjeldne, men en av dem heter Helge Lurås. I torsdagens utgave av Finansavisen kan vi lese at han var en av få analytikere som spådde både Brexit- og Trump-seier.- Hvis Trump strekker ut hånden til Putin, så vil det være ekstremt bra for Norge. Norge har all interesse av at Vesten ikke gjør Russland til en rival, sier Lurås til Finansavisen.Han mener at mye av den sikkerhetspolitiske ekspertisen både i USA og i Norge henger igjen i en kald krig-tankegang.- På mange områder så har vi felles interesser med Russland. Russland utgjør ingen automatisk trussel mot vår suverenitet. Den politikken som Obama-administrasjonen har ført mot Russland, og som en president Clinton trolig ville videreført, har lagt til grunn at det eneste språket Russland forstår er makt og tøffhet, sier Lurås til Finansavisen.Siviløkonomen, med bakgrunn fra forsvaret og E-tjenesten, mener det er grunnleggende feil og har gjort at vi har endt opp med Russland som en rival, mens vi på områder som innvandring, islam og Midtøsten langt på vei har felles interesser med Russland.Sikkerhetspolitisk vil Trumps seier bli en fordel, også for USA, tror Lurås.- Kjølige realpolitiske analyser vil nå bli lagt til grunn, ikke Clintons «humanistiske», «misjonerende» agenda. Det vil gjøre at USA vil kunne trappe ned i for eksempel Midtøsten og Sørøst-Asia, og kanskje kunne bruke Russland som en proxymakt, sier Lurås til Finansavisen.