<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Greenspan frykter at kravmentaliteten fører oss inn i stagflasjon

Renter og inflasjon er på vei opp. Alan Greenspan tviler sterkt på at vi er på vei inn i en ny vekstperiode: For mange vil spise av en kake som ikke vokser.

    Publisert 14. des. 2016 kl. 09.37
    Oppdatert 14. des. 2016 klokken 10.16
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 220 ord
    Greenspan frykter at kravmentaliteten fører oss inn i stagflasjon
    Renter og inflasjon er på vei opp. Alan Greenspan tviler sterkt på at vi er på vei inn i en ny vekstperiode: For mange vil spise av en kake som ikke vokser.

    - Jeg tror det som skjer er at vi går fra en fase med stagnasjon til stagflasjon, sier USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan.Vi har ikke sett stagflasjon siden 1970-årene.Stagflasjon er en periode med stagnasjon i den økonomiske veksten, kombinert med høy (og ofte ukontrollert) inflasjon. Andre symptomer på stagflasjon kan være økende arbeidsledighet eller nedgangstider i økonomien.Et kjent eksempel er 1970-tallet, en periode da flere europeiske land opplevde betydelig inflasjon. Derimot hadde man ikke lenger noen merkbar vekst i økonomien.Kilde: Wikipedia- Stagflasjonens første fase er at prisene begynner å gå. Det endrer en rekke forhold. For eksempel profittmarginer, hele verdistrukturer og så aksjemarkedet. Samtidig kan det ikke opprettholdes fordi stagnasjonen vedvarer, sier Greenspan.Den tidligere sentralbanksjefen peker på budsjettunderskuddene som et av nøkkelproblemene i denne sammenhengen, og advarer samtidig mot å bruke skatter for å dekke inn budsjettunderskudd.- De rike har allerede blitt beskattet, sier Greenspan og legger til at godt over 90 prosent av skattene i USA kommer fra de såkalt «rike». - Dersom du ikke forandrer det at vi har en kraftig økning i krav og rettigheter ["entitlement"] som spiser en stadig større del av kaken ser jeg ikke hvordan vi skal få økonomien til å vokse.Avslutningsvis advarer han mot å møte utfordringene med en aldrende befolkning med pengepolitikk.- Dette er finanspolitikk, slår han fastNB: Trykk play i videoruten øverst dersom ikke avspillingen av intervjuet med Alan Greenspan starter automatisk.