- Griskheten vinner ofte over forstanden

Havila Phoenix. Foto: Havila Shipping.

NHH-professor Thore Johnsen mener obligasjonseierne har tatt stor risiko og kan takke seg selv for de tapene de får.

– Det burde de tenkt på tidligere, for dette har skjedd før, sier NHH-professor Thore Johnsen til DN.Han forteller til avisen at det samme skjedde i høyrentemarkedet under finanskrisen i 2008-2009, da bankene lot eierne av selskapene beholde eierandeler mens de usikrede kreditorene måtte ta store tap.– Mange har misforstått og trodd at høyrentemarkedet bare gir høy rente og ikke høy risiko. Man tok for høy risiko i usikrede obligasjoner i offshore på jakt etter avkastning, lukket øynene og håpet på det beste, sier Johnsen til DN.Både Akershus interkommunale pensjonskasse og Alfred Berg Kapitalforvaltning var långivere til Havila, som forrige uke ble reddet fra konkurs. Nå vil långiverne boikotte bankene.Professor Johansen «tror ikke på» at investorer vil boikotte bankene særlig lenge og mener Alfred Bergs trusler ikke er særlig alvorlige.– Dette går i bølger. Vi kalte det svinesykler i gamle dager. Det vil ta tid å trekke finansmarkedet i gang igjen, og det gikk en stund før høyrentemarkedet kom i gang etter finanskrisen. Men i finansmarkedet er hukommelsen veldig kort. Griskheten vinner ofte over forstanden, sier Thore Johnsen til DN.