A trader reacts when he looks at his screens at the stock exchange in Frankfurt, Germany, Friday, June 24, 2016, when stock market plunged after Britain voted to leave the European Union. (Frank Rumpenhorst/dpa via AP) Frank Rumpenhorst

- Kan bli den største overraskelsen i 2017

Forbes spår potensiell outsider.

Internasjonale pengestrømmer har kun hatt et mål for øyet det siste året, USA.Med rekordsterk dollar har pengene strømmet inn i de amerikanske markedene, skriver Forbes.Nettstedet skriver at det til sammenligning ser ut til at alle sitter short i euro. Enn så lenge. Ifølge Forbes er det ingen tvil at dersom Marine Le Pen vinner presidentvalget i Frankrike neste år, vil det sende euroen kraftig ned.Men nå er det en annen mann som er favorittkandidat, nemlig Francois Fillon. Ifølge Forbes er han det nærmeste man kommer en fri-marked-kapitalist, en kjent beundrer av Margareth Thatcher, i et land som kanskje har det mest forstivnete arbeidsmarkedet i den industrialiserte verden. Ifølge nettstedet er ikke bare Fillon en mann av mange ord, han er også en reformator. Selvfølgelig vil det bli stor motstand mot enhver liberalisering i Frankrike, men det kan skje og det er noe å være håpefull over, skriver Forbes.Skulle Europa ende opp med å bli vekstorientert i 2017, er nettstedet ikke i tvil: pengene vil strømme til Europa.Et mer vekstorientert Europa vil nemlig føre til en sterkere valuta, et høyere aksjemarkedet, og høyere renter, ikke ulikt det man har sett i USA den siste tiden.Forbes peker imidlertid på at det er uvanlig at land, etter flere tiår med økonomisk kontroll, blir liberalisert, men peker likevel på at det har skjedd i land som Argentina og Brasil, og i begge landene har man sett sterkere finansmarked i etterkant. Nettstedet mener det er på tide at Europa tar grep og setter seg klare vekstmål, ellers vil det ende med sjakkmatt - og peker på at demografien er fryktelig og at det er null økonomisk dynamikk igjen.- Jeg tror den største overraskelsen i 2017 kan bli at Europa ender opp med å få noen av de beste aksjemarkedene i verden, skriver Forbes-reporteren.Så gjenstår det bare å se hvordan det går med de kommende valgene i Europa, deriblant Nederland, Frankrike og Tyskland - samt utviklingen i Brexit-prosessen, før man ser om det økonomiske tidsskriftet får rett i sine spådommer.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også