Rolig børs - oljemygg suser til topps på Afrika-deal

Bevegelsene er ikke de store. Men noe action er det.

Oslo Børs har ikke flyttet mye på seg siden åpningen.Torsdag ettermiddag står hovedindeksen i 676,16, som er opp 0,08 prosent fra gårsdagens slutt.Aksjer og egenkapitalbevis er hittil omsatt for 1.392 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av en liten korreksjon i USA i går og bredt børsfall i Asia tidligere i dag.Redder verdens eldste?Toneangivende Europa-børser er så vidt ned.Britiske FTSE 100, tyske DAX og franske CAC 40 faller alle rundt 0,1 prosent.Milano-børsen er et lyspunkt, og stiger 0,6 prosent på håp om at italienske myndigheter redder verdens eldste bank, Monte dei Paschi di Siena.Kilder forteller til Reuters at banken mislykkes i å få til en privat redningsplan, og en statlig «bailout» ser nå uungåelig ut. Ifølge meldinger fra Italia kan en slik plan være fullført innen 2-3 måneder.- Denne situasjonen har dratt ut i årevis uten en klar løsning. Nå er en løsning i sikte. Min oppfatning er at regjeringens inngripen vil hilses velkommen av finansmarkedene, og det vil være et pluss for den italienske økonomien også, sier sjefen for LC Macro Advisors, Lorenzo Codogno, til nyhetsbyrået.EURUSD står i øyeblikket i 1,0450, som tilsvarer en liten eurostyrkelse. Den italienske «10-åringen» stiger 1-2 basispunkter til 1,84 prosent.Oljeprisen i rødtOljeprisene er på defensiven etter gårsdagens tall viste en overraskende lagerbygging for råolje i USA i forrige uke.Lagrene steg 2,3 millioner fat, mot ventet et fall på 2,5 millioner fat.Oljelagrene har ikke vært høyere på denne tiden av året siden USAs energimyndigheter startet innsamlingen av uketall i 1982.Brent februar-olje faller 0,5 prosent til 54,18 dollar fatet, sammenlignet med rundt 55,30 dollar da Oslo Børs stengte i går.WTI-oljen faller 0,5 prosent til 52,23 dollar fatet.Samtidig håper Libyas statlige oljeselskap National Oil Corporation (NOC) å plusse på produksjonen med 270.000 fat per dag, etter ifølge Reuters å ha bekreftet at rørledningene fra Sharara- og El Feel-feltene er gjenåpnet.Utslagene er småPå Oslo Børs faller Statoil 0,1 prosent til 157,30 kroner.Ellers i olje er DNO ned 2,1 prosent til 7,95 kroner, mens Aker BP trekker ned 1,4 prosent til 147,50 kroner.Utslagene er generelt beskjedne blant de mest omsatte.Norsk Hydro faller 1,3 prosent til 40,60 kroner, på dagen da det ble kjent at Pedro José Rodrigues fratrer styret fra 1. januar 2017.Salmar, Aker Solutions og BW Offshore er også ned 1-2 prosent.Golden Ocean utmerker seg positivt med en oppgang på 2,4 prosent til 37,80 kroner.Vi tar også med Yara på pluss 1,4 prosent til 337,70 kroner.Til topps på Afrika-dealVinnerlisten toppes av oljemyggen Panoro Energy, som spretter opp 27,3 prosent til 5,46 kroner.BW Offshore og BW Groups joint venture, BW Energy Holdings (BWEH) kjøper 66,67 prosent av Dussafu-kontrakten for produksjonsdeling offshore Gabon fra Harvest Energia for 32 millioner dollar.Resten eies av Panoro-datter Pan-Petroleum Gabon. Med forbehold om at den første avtalen går i boks, har BWEH en avtale med Pan-Petroleum Gabon om kjøp av ytterligere 25 prosent av Dussafu for 12 millioner dollar i kontanter.Nærmest på vinnerlisten kommer Oslo Axess-noterte PCI Biotech på pluss 10,6 prosent til 12,55 kroner.Videre stiger Emas Offshore 9,3 prosent til 82 øre, mens den Seadrill-kontrollerte duoen Archer og Sevan Drilling er opp hhv. 8,3 prosent til 9,94 kroner og 7,9 prosent til 3,00 kroner.Seadrill selv faller 3,9 prosent til 30,94 kroner.Farstad på taperlistenTaperlisten toppes av Hiddn Solutions (tidligere Agasti), som er ned 17,6 prosent til 6,21 kroner.Nærmest følger Seabird Exploration på minus 13,2 prosent til 11,20 kroner, mens Serodus trekker ned 9,1 prosent til 1,60 kroner.Petrolia går tilbake 8,5 prosent til 3,66 kroner.Vi tar til slutt med kriserammede Farstad Shipping, som faller 6,1 prosent til 3,10 kroner.Supplyrederiet varslet tidligere denne uken at samarbeidet fortsetter med Siem Oil Service Invest om å etablere en solid finansiell plattform.Dialog med alle berørte kreditorer ble karakterisert som konstruktiv.For å bevare likviditetsreservene besluttet Farstad samtidig å stanse betjeningen av renter og avdrag til kreditorene med øyeblikkelig effekt.Yara stiger derimot 0,48 prosent, mens DNB klatrer 1,10 prosent.