Analysesjef tror Oslo Børs vil falle fra start

Netfonds Banks analysesjef Roger Berntsen ser en svak åpning på Oslo Børs i dag.

Børs

Netfonds Banks analysesjef Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner ned 0,41 prosent i dag.«De asiatiske børsene startet uken blandet (Nikkei ned, Hang Seng flatt og Shanghai opp). Investorene er, som i forrige uke, usikre på hva Trump, som presidenten, i USA vil ha å si for verdenshandelen. Nå som Trump er innsatt, vil verden få svar på om hans retorikk (drøye utspill om alt og alle som ikke er amerikanere) vil føre fram. Vi vil, som tidligere, hevde at Trump vil oppleve at tjenesteveien (gjennom senatet og representantenes hus) kan bli vanskelig og lang om han ønsker å igangsette ødeleggende proteksjonistiske tiltak i tiden som kommer. Faktisk er det få, om noen, som har mer fordel av økt verdenshandel enn nettopp USA. Bl.a. har S&P 500-selskapene mer omsetning utenfor USAs grenser enn i USA», skriver Berntsen.AsiaFørste handelsdag etter innsettelsen av Donald Trump som ny president i USA er det variert utvikling på de asiatiske børsene.I Japan endte Nikkei og den bredere Topix-indeksen ned 1,3 prosent.Shanghai Composite klatrer derimot 0,35 prosent, og Hang Seng i Hong Kong er ned 0,03 prosent.Kospi i Sør-Korea stiger 0,02 prosent, mens Straits Times i Singapore klatrer 0,3 prosent.- Markedene venter nå på flere signaler om at Donald Trump vil levere på stimulanser og deregulering. Aksjer er fortsatt sårbare for en korreksjon eller konsolidering den neste måneden eller så, sier investeringsstrateg i AMP Capital Investors i Sydney, Shane Oliver, til Bloomberg News.OljeprisenBrent-oljen er mandag morgen ned 0,1 prosent til 55,44 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,1 prosent til 53,12 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 55,40 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.Børsoppgang i USA Fredag foregikk innsettelsen av USAs 45. president Donald Trump samtidig som børsene på Wall Street var åpne. Under Trumps tale, som i store trekk handlet om at «makten ligger nå hos folket, ikke hos en politiker», falt USA-børsene tilbake. Men de hentet inn deler av fallet i etterkant av talen, og sluttet tilslutt svakt opp. Noen analytikere mener investorene kan ha blitt urolige for den proteksjonistiske politikken, mens andre mente fallet skyldtes "kjøp ryktet, selg nyheten".Dow Jones steg 0,5 prosent. Den bredere S&P 500 la på seg 0,4 prosent, mens teknologitunge Nasdaq endte handledagen opp 0,3 prosent. Slik gikk det med de norske aksjeneOslo Børs over 700Oslo Børs var historisk fredag. For første gang var hovedindeksen over 700. Sluttnoteringen lyder på 700,85, opp 0,2 prosent. Intradag var indeksen oppe i 701,77.Så langt i år har børsen dermed steget 2,5 prosent, mens avkastningen siste år er på hele 29 prosent.Omsetningen var på 3,5 milliarder kroner.Dette skjer i dag:Resultat per 4. kvartal:

 • Voss Veksel- og Landmandsbank
Utenlandske resultater:
 • Halliburton, McDonalds, Digi, Yahoo
Makro:
 • Norge: Tilbakekjøpsauksjon statsobligasjoner, kl. 10.00
 • Norge: Auksjon statskasseveksler, kl. 11.00
 • USA: PMI-industri foreløpig, januar, kl. 15.45
 • ØMU: Forbrukertillit foreløpig, januar, kl. 16.00
 • USA: Bruktboligsalg, desember, kl. 16.00
 • USA: Richmond Fed-indeks, januar, kl. 16.00
Annet:
 • SSB: Åpnede konkurser, kl. 08.00
 • SSB: Skogavvirkning for salg, 2016, foreløpige tall, kl. 08.00
 • Norge: Visesentralbanksjef Matsen holder foredrag på seminar om aktivt eierskap i pensjonsfond i regi av Pension Research Centre og Copenhagen Economics i København, kl. 15.10
Kilder: Oslo Børs, TDN Finans og Statistisk sentralbyrå (SSB)

Nyheter
Børs