Børsen flørtet med 700

Men all-time high ble det likevel. Og oljeprisen er i siget.

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 698,78 torsdag, etter en oppgang på 0,80 prosent.Indeksen var på god vei til å bryte 700-grensen, men snudde på 699,39 en liten time før slutt.Uansett snakker vi om ny all-time high, både intradag og ved stengetid. Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 3.944 millioner kroner.Wall Street har åpnet opp etter knallsterke jobbtall , solide boligtall og en Philly Fed-indeks som kom inn over forventning .Toneangivende Europa-børser så rødt.Britiske FTSE 100 falt 0,6 prosent, tyske DAX 0,04 prosent, mens franske CAC 40 gikk tilbake 0,35 prosent.Renten raskere opp?Den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen holdt i går en tale om pengepolitikken i California, og kom der med en advarsel mot å utsette renteoppgangen . Yellens syn er at renteøkninger er rimelige ettersom Feds mål om to prosent inflasjon og maksimal sysselsetting nærmer seg. Hun viste også til at det tar tid før pengepolitikken virker. - Å vente for lenge før renten heves mot det som oppfattes som den nøytrale renten (tre prosent ifølge Fed) kan gi en ubehagelig overraskelse, enten for høy inflasjon, finansiell ustabilitet eller begge deler. I et slikt scenario kan vi bli tvunget til å heve renten raskt, som igjen kan sende økonomien inn i en ny resesjon, sa hun.Fed-sjefen forventer ifølge Financial Times å sette opp renten «noen ganger i året» frem til 2019.Selv om Yellen har formidlet et lignende budskap tidligere, fremstår det ifølge DNB Markets som mer tydelig nå.- I lys at av at påtroppende president Trump har varslet en kraftig finanspolitisk stimulans, som Yellen riktignok ikke nevnte i sin tale, ser det ut til at Fed nå er klare til å sette renten raskere opp, om det skulle bli nødvendig, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i en oppdatering torsdag.Utsikter til raskere renteøkninger sendte dollaren først opp, før euroen hentet seg inn i forkant av dagens ikke overraskende rentebeslutning fra Den europeiske sentralbanken (ECB).På pressekonferansen etter rentebeslutningen uttrykte ECB-sjef Mario Draghi at han sliter med å se et overbevisende inflasjonspress , noe som bidro til å bringe euroen på defensiven igjen overfor dollar.EURUSD står i øyeblikket i 1,0601, tilsvarende en dollarstyrkelse på 0,3 prosent i dagens handel.Opptur for oljeprisenOljeprisene er på offensiven.Brent mars-olje stiger 1,1 prosent til 54,53 dollar fatet, litt over nivåene ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er opp 1,2 prosent til 51,67 dollar fatet.Dagens oppgang kommer i kjølvannet av en ny rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) , som skriver at globale oljemarkeder strammet seg til allerede før kuttene fra OPEC og andre produsenter ble iverksatt.Samtidig varsler IEA at det er altfor tidlig å vurdere i hvilken grad de ulike OPEC-medlemslandene kutter slik de har lovet. Analytikere advarer også mot den amerikanske skiferoljen som kan komme tilbake til markedet.- Disiplin og streng oppfølging av de nye kvotene vil trolig trenges gjennom 2017 og enda lenger før vi kan se en etterlengtet og vedvarende rebalansering, skriver PVM Oil Associates-analytiker Tamas Varga i et notat ifølge Reuters.Oljeprisene får også støtte av lagertall fra American Petroleum Institute (API), som onsdag kveld viste et betydelig lagertrekk i råolje i uken frem til 13. januar.Hydros friske Kina-rallyPå Oslo Børs falt Statoil 0,2 prosent til 159,30 kroner.Ellers i olje trakk Aker BP opp 0,3 prosent til 159,90 kroner, mens DNO falt 2,0 prosent til 8,97 kroner etter at Nordea Markets har nedgradert fra kjøp til hold.Blant tungvekterne for øvrig markerte Norsk Hydro seg med en oppgang på 3,7 prosent til 44,89 kroner.Hele sektoren fikk seg ifølge Reuters et oppsving etter at USAs påtroppende handelsminister Wilbur Ross i en høring i Senatet i går gikk hardt ut mot kinesisk prisdumping av stål og aluminium.Samtidig skriver Goldman Sachs i en analyse at aluminiumsprisen kan stige til rundt 2.000 dollar per tonn hvis Kina kutter kapasiteten med 2,5 millioner tonn.- Hydro er et Kina-case. De kan gjøre så mye de vil på hjemmebane, men det er utviklingen i Kina som styrer. Dermed blir Goldman-nyheten det eneste signifikante for kursutviklingen i dag, sier Carnegie-analytiker Morten Normann til TDN Finans.  Goldman Sachs nedjusterte ifølge nyhetsbyrået likevel kursmålet på Hydro fra 45 til 42 kroner.REC Silicon markerte seg også positivt, og steg 5,4 prosent til 1,47 kroner. Styreleder Jens Ulltveit-Moe avholdt i dag et foredrag på Paretos energikonferanse. Presentasjonen finner du her. Laks tikket oppoverUtslagene var ellers ikke de helt store, verken den ene eller andre veien.NEL steg 2,5 prosent til 2,08 kroner etter å ha inngått en intensjonsavtale med Hexagon Composites og Powercell  om å danne et joint venture for utvikling av integrerte hydrogenprosjekter, i første omgang innen maritime og marine områder.Hexagon steg 2,3 prosent til 27,10 kroner.Flere lakseaksjer tikket videre oppover etter at analytikere overfor Finansavisen spår nye prisrekorder i 2017. Blant spådommene er resultatfest fra Norway Royal Salmon og Grieg Seafood. Sistnevnte steg 3,0 prosent til 75,10 kroner.Marine Harvest steg én prosent til 156,10 kroner.SpareBank 1 SR-Bank topper volumlisten etter at Gjensidige Forsikring har solgt 10 millioner aksjer , tilsvarende 3,9 prosent av banken. Gjensidige eier etter dette 0,9 prosent, og påpeker i meldingen at de resterende aksjene blir styrt som en ren finansiell investering i Gjensidiges investeringsportefølje.Gjensidige endte opp 0,7 prosent til 137,80 kroner, mens SpareBank 1 SR-Bank falt 1,6 prosent til 61 kroner.Riggaksje yppet segRelativt sett steg ingen mer enn Targovax, som endte opp 13,4 prosent til 13,55 kroner.Nærmest kom Polarcus, etter å ha varslet markedet om en TGS-kontrakt for 3D-seismikk . Aksjen spratt opp 13,3 prosent til 51 øre.TGS selv steg for øvrig 1,4 prosent til 198,50 kroner etter et nyhetsrush i ettermiddag .Høyt på vinnerlisten kom også Odfjell Drilling. Den eneste aksjen som får kjøpsanbefaling i Danske Banks  større oppdatering på riggmarkedet  steg 5,7 prosent til 16,70 kroner.Analysesjef Truls Olsen i Fearnley Securities trekker i Finansavisen frem Kværner som en mulig destinasjon for feltutviklingsvirksomheten i Aker Solutions. Markedet sendte Kværner opp 4,5 prosent til 11,55 kroner i torsdagens handel.Aker Solutions endte uendret på 45 kroner.Vi tar også med Link Mobility, som klatret 7,1 prosent til 159,50 kroner etter å ha inngått en intensjonsavtale om kjøp av spanske Global Messaging Solutions  (GSM).Gruveaksje til bunnsIntex Resources topper taperlisten med et fall på 12,5 prosent til 2,04 kroner, etter å ha fått en bekreftelse på at deres miljøsertifikat for Mindoro-prosjektet har blitt kansellert.Nærmest kom Techstep med en nedgang på 8,2 prosent til 5,83 kroner.Vi tar også med Solon Eiendom og Seadrill-kontrollerte Sevan Drilling, som falt hhv. 6,7 prosent til 14 øre og 6,5 prosent til 6,35 kroner.Vi gjør oppmerksom på at Periscopus ved Trygve Hegnar eier fire millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 0,9 prosent, i Marine Harvest.

Nyheter
Børs