Får Trump valutamarkedene til å svinge?

Det er ikke vanlig at presidenter mener noe om valuta, men ifølge CMC Markets' Henrik Sommerfelt har Trump allerede fått dollaren til å svekke seg ved å si at den er for sterk. 

Børs

I tillegg til sitt velkjente slagord fra valgkampen, ønsker Trump også å make America wealthy again. Denne uken uttalte han at dollaren er for sterk og står i veien for den amerikanske konkurranseevnen, særlig overfor Kina, skriver CMC Markets-topp Henrik Sommerfelt i en markedskommentar."Trump var også åpen for å bidra til å svekke dollaren, noe som er helt uvanlig at en president mener noe om i offentligheten, og som står i kontrast til sentralbanksjef Janet Yellens syn på hva amerikansk økonomi trenger. Det fikk likevel dollaren til å falle til sitt laveste nivå på en måned", påpeker han.Hvis Trump nå gir nye indikasjoner på handelspolitikken han vil følge, kan vi ifølge Sommerfelt vente å se volatilitet i valutamarkedene."CMCs kunder er delt i synet på hvorvidt dollaren vil styrke seg eller svekke seg den første uken i Trumps presidentperiode. 51 prosent av CMCs kunder har posisjonert seg for kjøp av EUR/USD", skriver CMC-toppen.Earnings season er i gang Den amerikanske resultatsesongen er i gang, og denne uken har blant annet bankene Morgan Stanley og Goldman Sachs levert gode resultater for fjerde kvartal 2016. Flere selskaper leverer tall neste uke, blant annet aluminiumsgiganten Alcoa som tidligere pleide å markere avsparket for earnings season i USA. Siden presidentvalget 8. november i fjor har S&P500-indeksen ifølge Sommerfelt steget nærmere 6 prosent på løfter om skatteletter og infrastrukturinvesteringer."Selv om Trump ble innsatt som USAs 45. president fredag, er det mandag som blir hans første hele arbeidsdag, og vi vil fremover se hvorvidt den nye presidenten leverer eller ikke på feltene som opptar markedet mest", påpeker han.76 prosent av CMCs kunder har nå ifølge Sommerfelt salgsposisjon på S&P500-indeksen, og 63 prosent har salgsposisjon på Dow Jones-indeksen Neste uke starter også resultatsesongen på Oslo Børs, hvor Pareto Bank er blant selskapene som er først ute."88 prosent av posisjonsverdiene til CMCs kunder på OBX er salgsposisjoner", skriver Sommerfelt.Brexit-toget ruller videreDenne uken har det ifølge Sommerfelt vært store bevegelser i det britiske pundet, som har falt siden britene stemte for Brexit i juni i fjor. "Pundet steg kraftig mot dollar tirsdag etter at Theresa May bekreftet at Storbritannia vil forlate EUs indre marked som et resultat av Brexit. Valutamarkedene likte Mays tale, og tror ikke lenger på en ukontrollert Brexit", påpeker han."68 prosent av CMCs kunder har posisjonert seg for kjøp av GBP/USD i uken som kommer", skriver Sommerfelt.Ellers denne uken kommer det arbeidsledighetstall, AKU-tall for Norge torsdag, og BNP-tall i USA.

henrik sommerfelt
cmc markets
donald trump
dollar
pund
Nyheter
Makro
Børs