Fornyet håp for gigantisk Fredriksen-deal?

Sjefen i North Atlantic Drilling tror ikke riggmarkedet vil snu enda, men Trump kan likevel være gode nyheter for riggselskapet. 

John Fredriksen. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.
Børs

North Atlantic Drilling (NADL) meldte fredag om en kontraktsforlengelse med Statoil for jack up-riggen West Elara – den andre kontrakten på under en uke.Kontrakten er for boring av én brønn pluss opsjon på én til. Den faste delen skal gi en estimert økning i ordrereserven på 10 millioner dollar, opplyste selskapet i en melding.Det er gode nyheter for Fredriksen-selskapet, som har gått igjennom flere nedbemanningsrunder de siste to årene på grunn av den fallende boreaktiviteten.- Det er klart vi synes det er viktig å sikre kontinuerlig drift, og vi er veldig fornøyd med det forholdet vi har til Statoil, sier administrerende direktør Alf Ragnar Løvdal til Hegnar.no, og påpeker at NADL har jobbet sammenhengende for Statoil de siste 30 årene.- Det er veldig kjekt, sier han om at de har sikret videre arbeid med statsoljeselskapet.Riggen West Elara har nemlig vært på kontrakt for Statoil kontinuerlig siden den ble ferdigstilt i 2011.Sterkt redusert dagrateDet er en kjent sak at riggratene har falt betydelig de siste par årene med oljeprisfall og investeringskutt.Når det gjelder dagraten for denne kontrakten, så er ikke det noe Løvdal ønsker å kommentere.Kontrakten gir en estimert økning i ordrereserven på 10 millioner dollar, og dersom man antar at det tar mellom 60 og 80 dager å bore en brønn er det, etter det Hegnar.no erfarer, grunn til å tro at den kontraktsfestede raten ligger et sted mellom 125.000 og 166.000 dollar pr dag.Ifølge den siste flåteoppdateringen til NADL hadde denne riggen en rate på 318.000 dollar pr dag i forrige kontrakt, så det betyr uansett en kraftig reduksjon.- Det primære nå er å bygge stein på stein, og å ha riggene i operasjon, sier Løvdal, og legger til at de konkurrerer om flere kontrakter med fire til fem andre aktører.Korte kontrakter- Med mindre vi får en veldig god kontrakt, er det korte kontrakter vi satser på, sier Løvdal som for øyeblikket er mest opptatt av å sikre aktivitet.Han tror nemlig fortsatt at det vil ta litt tid før det snur i riggmarkedet.- Først i 2018 og 2019 tror vi at vi ser de bevegelsene som vi ønsker oss, sier han.Håp i Russland? NADL inngikk som kjent en kjempeavtale med Rosneft i 2014 -  rett før sanksjonene mot Russland trådte i kraft, og dermed har denne ligget død siden.Nå er det derimot duket for ny spenning knyttet til hva som skjer med forholdet mellom Russland og USA etter at det ble klart at Trump har innstilt den tidligere Exxon Mobil-sjefen, Rex Tillerson, som ny utenriksminister.Tillerson er kjent for å ha vært veldig Russland-vennlig som Exxon-sjef, og NADL-riggen West Alpha var blant annet på kontrakt for Exxon Mobil i Russland.Rigg-sjefen har følgende kommentar når Hegnar.no spør om hvordan det ligger an med Rosneft-avtalen.- Vi har en avtale med Rosneft til slutten av mai i år, og vi følger nøye med utviklingen, sier han og legger til. - Det er interessant i disse tider.

north atlantic drilling
john fredriksen
riggmarked
rosneft
russland
sanksjoner
usa
rex tillerson
exxonmobil
Nyheter
Børs