Hydro-rally på børsen

Oslo Børs stiger med oljeprisen.

Børs

Oslo Børs holder seg inne i positivt terreng torsdag ettermiddag, men er ned fra de høyeste nivåene i åpningen.Hovedindeksen står i skrivende stund i 696,12, tilsvarende en oppgang på 0,41 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er så langt omsatt for 1.647 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av et blandet Wall Street i går og svak nedgang på Asias børser tidligere i dag.Toneangivende Europa-børser ser rødt.Britiske FTSE 100 faller 0,6 prosent, tyske DAX 0,1 prosent, mens franske CAC 40 går tilbake 0,2 prosent.Renten raskere opp?Den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen holdt i går en tale om pengepolitikken i California, og kom der med en advarsel mot å utsette renteoppgangen . Yellens syn er at renteøkninger er rimelige ettersom Feds mål om to prosent inflasjon og maksimal sysselsetting nærmer seg. Hun viste også til at det tar tid før pengepolitikken virker. - Å vente for lenge før renten heves mot det som oppfattes som den nøytrale renten (tre prosent ifølge Fed) kan gi en ubehagelig overraskelse, enten for høy inflasjon, finansiell ustabilitet eller begge deler. I et slikt scenario kan vi bli tvunget til å heve renten raskt, som igjen kan sende økonomien inn i en ny resesjon, sa hun.Fed-sjefen forventer ifølge Financial Times å sette opp renten «noen ganger i året» frem til 2019.Selv om Yellen har formidlet et lignende budskap tidligere, fremstår det ifølge DNB Markets som mer tydelig nå.- I lys at av at påtroppende president Trump har varslet en kraftig finanspolitisk stimulans, som Yellen riktignok ikke nevnte i sin tale, ser det ut til at Fed nå er klare til å sette renten raskere opp, om det skulle bli nødvendig, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i en oppdatering torsdag.Utsikter til raskere renteøkninger sendte dollaren først opp, men euroen har hentet seg inn i forkant av dagens rentebeslutning fra Den europeiske sentralbanken (ECB). Ingen endringer er ventet fra den kanten, men uenighet innad i ECB-styret kan ifølge Reuters uroe markedene.EURUSD står i øyeblikket i 1,0656, tilsvarende en liten eurostyrkelse i dagens handel.Opptur for oljeprisenOljeprisene er på offensiven.Brent mars-olje stiger 0,9 prosent til 54,40 dollar fatet, omtrent på nivåene ved stengetid i Oslo i går.WTI-oljen er opp 0,8 prosent til 51,49 dollar fatet.Dagens oppgang kommer i kjølvannet av en ny rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) , som skriver at globale oljemarkeder strammet seg til allerede før kuttene fra OPEC og andre produsenter ble iverksatt.Samtidig varsler IEA at det er altfor tidlig å vurdere i hvilken grad de ulike OPEC-medlemslandene kutter slik de har lovet. Analytikere advarer også mot den amerikanske skiferoljen som kan komme tilbake til markedet.- Disiplin og streng oppfølging av de nye kvotene vil trolig trenges gjennom 2017 og enda lenger før vi kan se en etterlengtet og vedvarende rebalansering, skriver PVM Oil Associates-analytiker Tamas Varga i et notat ifølge Reuters.Oljeprisene får også støtte av lagertall fra American Petroleum Institute (API), som onsdag kveld viste et betydelig lagertrekk i råolje i uken frem til 13. januar.DNO ned, Hydro oppPå Oslo Børs faller Statoil nå 0,3 prosent til 159,10 kroner, etter å ha vært opp det meste av dagen.Ellers i olje trekker Aker BP opp 0,1 prosent til 159,70 kroner, mens DNO faller 2,4 prosent til 8,94 kroner etter at Nordea Markets har nedgradert fra kjøp til hold .Blant tungvekterne for øvrig markerer Norsk Hydro seg med en oppgang på 2,8 prosent til 44,51 kroner.Hele sektoren fikk seg ifølge Reuters et oppsving etter at USAs påtroppende handelsminister Wilbur Ross i en høring i Senatet i går gikk hardt ut mot kinesisk prisdumping av stål og aluminium.Utslagene er ikke de helt store, verken den ene eller andre veien.NEL stiger 3,9 prosent til 2,11 kroner etter å ha inngått en intensjonsavtale med Hexagon Composites og Powercell  om å danne et joint venture for utvikling av integrerte hydrogenprosjekter, i første omgang innen maritime og marine områder.Hexagon stiger 2,3 prosent til 27,10 kroner.Laks tikker oppoverFlere lakseaksjer tikker videre oppover etter at analytikere spår nye prisrekorder i 2017. Blant spådommene er resultatfest fra Norway Royal Salmon og Grieg Seafood. De to stiger hhv. 1,3 prosent til 201,50 kroner og 2,7 prosent til 74,90 kroner hittil i dagens handel.SpareBank 1 SR-Bank topper volumlisten etter at Gjensidige Forsikring har solgt 10 millioner aksjer , tilsvarende 3,9 prosent av banken. Gjensidige eier etter dette 0,9 prosent, og påpeker i meldingen at de resterende aksjene blir styrt som en ren finansiell investering i Gjensidiges investeringsportefølje.Gjensidige er opp 0,3 prosent til 137,20 kroner, mens SpareBank 1 SR-Bank faller 0,8 prosent til 61,50 kroner.Søppelaksje til toppsRelativt sett stiger ingen mer enn RenoNorden, som følger opp gårsdagens oppgang med å stige nye 12,6 prosent til 7,04 kroner. Søppelkaoset rår i Oslo, og byrådsleder Raymond Johansen åpnet i går opp for en ny anbudsrunde på søppelhenting i hovedstaden. Nærmest på vinnerlisten, kommer blant andre Odfjell Drilling. Den eneste aksjen som får kjøpsanbefaling i Danske Banks  større oppdatering på riggmarkedet  stiger 6,3 prosent til 16,80 kroner.Analysesjef Truls Olsen i Fearnley Securities trekker i Finansavisen frem Kværner som en mulig destinasjon for feltutviklingsvirksomheten i Aker Solutions. Markedet sender aksjen opp 5,9 prosent til 11,70 kroner i torsdagens handel.Vi tar også med Link Mobility, som klatrer 4,7 prosent til 156 kroner har inngått en intensjonsavtale om kjøp av spanske Global Messaging Solutions  (GSM).Funcom topper taperlisten med en nedgang på 9,1 prosent til 3,58 kroner.Nærmest følger Intex Resources på minus 7,3 prosent til 2,16 kroner, mens Emas Offshore er ned 7,1 prosent til 65 øre. Førstnevnte har nå fått bekreftet at deres miljøsertifikat for Mindoro-prosjektet har blitt kansellert.Vi tar også med oljemyggen Atlantic Petroleum, som trekker ned 6,6 prosent til 14,20 kroner.

oslo børs
oljeprisen
janet yellen
norsk hydro
odfjell drilling
Nyheter
Markedskommentarer
Børs