Shipping i skuddet på Oslo Børs

Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,53 prosent til 697,17 poeng mandag. Omsetningen av verdipapirer var rett over 3,2 milliarder kroner.77 aksjer steg, 112 aksjer falt og 43 endte uendret. OljeDa Oslo Børs stengte var brent-oljen ned 1,01 prosent til 54,93 dollar fatet, mens WTI-oljen var ned 1,39 prosent til 52,46 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 55,40 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.Ifølge Bloomberg News og TDN Finans forsvarer prisene de foregående dagers oppgang, etter at Opec og andre oljeproduserende land kom til enighet om et system for å overvåke at de lovede kuttene i oljeproduksjonen overholdes, noe som viser Opecs vilje til å redusere det globale tilbudsoverskuddet på olje.En komité med fem medlemmer fra Kuwait, Russland, Algerie, Venezuela og Oman vil vurdere de tallene som rapporteres inn fra produsenter og fra kilder på utsiden. De skal evaluere målene for overholdelse, og neste møte i komiteen holdes i Kuwait 17. mars.Samtidig viste ukestatistikk fra Baker Hughes fredag kveld at antall aktive borerigger i USA steg med 29 til 551, noe som gir den største økningen for en enkelt uke siden april 2013.- Det er mye optimisme rundt Opec-samarbeidet. Prisene er nær toppen av korridoren, hvor høyeste pris like over 55 dollar pr fat (for WTI-olje) vil stanse videre oppgang. Det er fortsatt stort rom for økt produksjon i USA, sier sjefanalytiker i CMC Markets i Sydney,  Michael McCarthy, til Bloomberg News.Statoil falt 1,19 prosent til 158 kroner. Oljeserviceindeksen OBOSX falt 2,4 prosent. Spreke shipping-aksjerShipping-analytikerne i DNB mener at det er en bredere investorinteresse for shipping, og at denne har økt siden årsskiftet. - Kursoppgangen i shippingselskaper som Golden Ocean og BW LPG i dag mener vi kan tilskrives en videre reprising av sektoren på bedre utsikter for 2018, sier shipping-analytiker i DNB, Nicolai Dyvik til TDN Finans.Golden Ocean steg 7,56 prosent til 48,40 kroner, mens BW LPG steg 0,66 prosent til 45,62 kroner. DNB estimerer at flåteveksten i LPG vil falle fra 11 prosent i 2017 til 3 prosent i 2018, og at flåteveksten i tørrbulk vil være omtrent uendret i 2018.ILA-mistankeBakkafrost opplyste at de igjen har fått mistanke om infeksiøs lakseanemi (ILA)  på A-73 Hvannasund Norður.Mistankene gjelder to merder, og Bakkafrost har ifølge meldingen bestemt seg for å ta umiddelbare grep. Selskapet har allerede slaktet all fisk i en merde (cirka 100.000 fisk), samt at de nå skal slakte all fisk i merde nummer to (cirka 90.000 fisk).-Siden juli har vi tatt løpende prøver, minimum en gang i måneden av alle merder, noen ganger to ganger, uten å finne virus. Forrige uke fant vi indikasjoner om viruset, men i så små mengder at det tar inntil tre uker å få dyrket de frem og sekvensert dem, sa konsernsjef Regin Jacobsen ifølge TDN Finans til Intrafish.Bakkafrost falt 3,92 prosent til 330,70 kroner.Telenor-datter med tallTelenor Group sitt datterselskap i Malaysia, Digi, har i lagt frem resultatet for 4. kvartal 2016. Driftsresultatet ble 1.092 millioner kroner, mot 1.048 millioner kroner året før, viser Telenors konsoliderte tall.  EBITDA utgjorde 1.440 millioner kroner, ned fra 1.385 millioner kroner året før.Driftsinntektene var på 3.233 millioner kroner, mot 3.430 millioner kroner i fjor.Antall abonnement økte med 50.000 til 12,299 millioner i løpet av kvartalet.-Sterk vekst i Digis abonnementsbase med etterskuddsvis betaling i fjerde kvartal bidro til to prosentpoeng høyere ebitda-margin i kvartalet enn ventet, men betydningen for Telenors konsensusforventing for fjerde kvartal er begrenset, sa analytiker Fredrik Thoresen i SEB til TDN Finans.Telenor-aksjen steg 0,08 prosent til 131,10 kroner. Tillatelse forlengesDirektoratet for Mineralforvaltning har forlenget utvinningstillatelsen for rutilprosjektet på Engebøfjellet frem til 12. november 2027. Nordic Mining holder for tiden på med en mulighetsstudie på prosjektet som skal være klar i 2. kvartal 2017.Nordic Mining-aksjen gjorde et kraftig byks på meldingen, men endte ned 1,04 prosent til 3,81 kroner mandag.ReparasjonsemisjonQuesterre Energy Corporation vil gjøre en reparasjonsemisjon  på inntil tre millioner A-aksjer til kurs 0,49 kanadiske dollar.Det er Questerres aksjonærer som ikke deltok i den rettede emisjonen i november som mottar tegningsrett i reparasjonsemisjonen, og hver av de aktuelle aksjonærene vil motta 0,0107 tegningsretter per aksje de eier.Questerre-kursen falt 6,72 prosent til 4,72 kroner.KontraktReach Subsea har inngått en avtale med Havila Shipping om subsea-fartøyet Havila Subsea i tre år.  Avtalen omfatter også opsjoner på to ganger ett år.Havila-aksjen steg 3,76 prosent til 1,38 kroner. Reach-aksjen endte opp 3,02 prosent til 2,39 kroner. Avtale og guidingProtector Forsikring er tildelt avtale med Insurance London Consortium (ILC)  bestående av ting og ansvarsforsikring for ni bydeler i London. Forsikringsavtalen har en varighet på tre år med mulighet for to års forlengelse, og den samlede verdien er cirka 10 millioner pund uten forlengelse.Selskapet har også lagt frem guiding. Nyhetene sendte Protector opp 2,08 prosent til 73,75 kroner.Har fått betaling i IrakDNO har mottatt 38,89 millioner dollar, tilsvarende drøye 326 millioner kroner, fra De regionale kurdiske myndighetene i Nord-Irak (KRG), opplyses det i en melding.  Pengene er i hovedsak betaling for oktober-eksporten fra Tawke-feltet, og skal deles med partner Genel Energy.DNO steg 0,33 prosent til 9,22 kroner. Kutter dagratenEidesvik Offshore og CGG er enige om å endre bareboatkontrakten for seismikkskipet Viking Vanquish, opplyses det i en melding. Kontrakten løper fram til november 2020, med virkning fra januar 2017.Ifølge meldingen vil dagraten reduseres resten av kontraktsperioden, og Eidesvik vil i kompensasjon motta børsnoterte obligasjoner med forfall 2021 og andre gjeldsinstrumenter.Eidesvik Offshore endte ned 2,33 prosent til 5,86 kroner. 

børskommentar
Nyheter
Markedskommentarer
Børs