Buffett: 100 milliarder dollar kastet bort

Milliardæren mener 100 milliarder dollar er kastet bort på aktiv forvaltning de siste ti årene.

- Når trillioner av dollar er forvaltet av “Wall Streeters” som krever høyer gebyrer, vil det stort sett være forvalterne som høster de enorme gevinstene, ikke kundene, skriver Buffett i sitt årlige brev til aksjonærene i Berkshire Hathaway, ifølge Bloomberg.- Både store og små investorer burde holde seg til lavkostnads-indeksfond, fortsetter han.For å uttrykke det synet inngikk han for ni år siden et veddemål på én million dollar med forvalteren Protege Partners. Han utfordret forvalteren til å velge en gruppe hedge fond som det trodde ville slå et S&P 500 indeksfond over en periode på 10 år.I brevet som er gjengitt av Bloomberg, kommer han med fasiten så langt.Gruppens sammenstilte årlige avkastning er på 2,2 prosent så langt, mens indeksfondet har hatt en avkastning på 7,1 prosent pr år.86-åringen estimerer at om lag 60 prosent av avkastningen levert av hedgefondene i perioden har blitt spist opp av forvaltningsgebyrer.Veddemålet avsluttes ved utgangen av dette året, og gevinsten vil gå til veldedighet.Hyller opphavsmannenHan benytter også anledningen til å hylle Jack Bogle, grunnleggeren av Vanguard Group, som regnes for å være indeksfondenes opphavsmann, i brevet.- I sine tidlige år ble Jack ofte mobbet av forvaltningsbransjen, skriver Buffett.- I dag, derimot, har han gleden av å vite at han har hjulpet millioner av investorer å realisere langt bedre avkastning på sparepengene sine enn de ellers ville ha tjent. Han er en helt for dem og for meg, fortsetter han. Buffet synes imidlertid ikke alle gebyrer er ille.Han er nøye med å understreke at det er viktig å skille mellom gebyrene som kreves av forvaltere på Wall Street, og de som tas av investeringsbankene for å arrangere avtaler.- Berkshire elsker å betale gebyrer –selv opprørende gebyrer - til investerings bankfolk som bringer oss oppkjøp.


Les også