- Optimismen i markedet er sterk

Opecs kuttavtale løfter oljeprisen til nivåer sist sett sommeren 2015.

Tirsdag nådde oljeprisen over 57 dollar fatet. Sist gang olje­prisen stabiliserte seg på dette nivået var i juli 2015. Prisen på et fat nordsjøolje av brentkvalitet har ifølge DN steget med omtrent ti dollar siden oljekartellet Opec i slutten av november i fjor ble enig om en avtale om å kutte sin samlede oljeproduksjon. I forkant av avtalen lå oljeprisen på om lag 47 dollar fatet. Oljeprisen passerte tirsdag prisgjennomsnittet for de foregående 50 handledagene ifølge Bloomberg, noe som er en teknisk indikator på en mer varig prisoppgang, skriver avisen.Opecs generalsekretær Mohammad Barkindo sa ifølge Bloomberg News tirsdag at han venter at flere oljeprodusenter vil bli med på produksjonskuttavtalen, og at kartellet skal møte med flere land utenfor Opec i mai.Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets ser ifølge DN på Opec-signalene som hovedgrunnen til tirsdagens oljeprisoppgang og peker på flere grunner til at prisen kan fortsette oppover. - Optimismen i markedet er sterk, og det virker på meg som om Opec klarer å opprettholde kuttene sine inntil videre, sier Saltvedt til avisen. Hun påpeker blant annet at investorer har satt store veddemål på fortsatt oljeprisoppgang fremover, i tillegg til at global økonomisk vekst og økende oljeetterspørsel ligger an til å dra oljeprisen opp fremover. Brent-oljen er onsdag morgen opp 0,39 prosent til 56,88 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,26 prosent til 54,47 dollar fatet.Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 57,06 dollar fatet ved børsslutt i Oslo tirsdag.


Les også