Oslo Børs stiger fra start

Markedet er utvilsomt spent (utvidet og oppdatert).

Ivan Kverme

Pilene peker oppover i tidlig handel på Oslo Børs fredag.Hovedindeksen står i skrivende stund (09:42) i 698,68, etter en oppgang på 0,67 prosent.Aksjer og egenkapitalbevis er omsatt for 531 millioner kroner.Utviklingen skjer i kjølvannet av et flatt Wall Street i går og fallende Asia-børser før i dag.Toneangivende Europa-børser stiger forsiktig.Britiske FTSE 100 og tyske DAX er opp 0,1 prosent, mens franske CAC 40 klatrer 0,4 prosent.Forsiktige før rapportInvestorene trår forsiktig i forkant av dagens arbeidsmarkedsrapport (non-farm payrolls), av mange kalt månedens viktigste nøkkeltall.- Nå som Fed er unnagjort, er denne rapporten markedets neste store bekymring. Jeg tror investorer inntar en «vent-og-se»-holdning i forkant. Så langt har vi ikke sett noen økonomiske katastrofer siden valget, og det er derfor markedene holder seg like under rekordnivåer, sier direktør Adam Sarhan i 50 Park Investments til CNBC.Konsensus peker ifølge Marketwatch mot at 197.000 jobber ble skapt utenfor jordbrukssektoren i januar, mens ledighetsraten er ventet til 4,7 prosent - uendret fra måneden før.Markedet bekymrer seg også for president Donald Trumps ordskifte med land som Mexico, Iran og Australia.Trump-administrasjonen har blant annet satt Iran «on notice»  etter gjennomføringen av en ballistisk missiltest.- Har Iran i bakhodetSjefanalytiker Naeem Aslam hos Think Markets i London tror Iran-meldingene kan bidra til mer volatilitet i oljeprisen.- Hvis USA gjeninnfører sanksjonene mot Iran, kan det skape flere problemer for EU-partnerne deres, sier han til CNBC.- Nye sanksjoner mot Iran er noe kortsiktige tradere har i bakhodet . Det er mer på risikoradaren enn det ellers ville ha vært, istemmer sjefanalytiker Ric Spooner hos CMC Markets i Sydney.Uttalelser fra Russlands energiminister Alexander Novak om at oljeprodusenter har kuttet i tråd med avtalen før jul bidrar ifølge nettstedet også til å støtte oljeprisene.Brent april-olje stiger 0,8 prosent til 57,03 dollar fatet, opp fra rundt 56,90 dollar fatet ved stengetid i går.WTI-oljen er opp 0,9 prosent til 54 dollar fatet.Seadrill svingerPå Oslo Børs melder Statoil om gassfunn og Johan Sverdrup-bom , og stiger 0,7 prosent til 154,10 kroner.Ellers i olje stiger Aker BP 1,3 prosent til 155 kroner, mens DNO er opp 0,7 prosent til 8,61 kroner.Techstep klatrer 1,5 prosent til 6,14 kroner etter å ha hentet 100 millioner kroner i betydelig overtegnet emisjon.Pengene skal gå til ytterligere oppkjøp.Markedet er utvilsomt spent mens Seadrill jobber for å restrukturere sin gigantiske gjeld.I dag spretter aksjen opp 17,2 prosent til 15,74 kroner - etter å ha falt nesten 17 prosent i går.Les også: - Tror du på Seadrill, bør du kjøpe disse aksjene Funcom har også hatt en volatil uke, og stiger 3,9 prosent på høyt volum etter gårsdagens nedgang.Gårsdagens vinner, Targovax, legger på seg nye 2,9 prosent til 25,30 kroner.På den negative siden er utslagene små. BW LPG fortsetter nedturen, og faller nye 2,2 prosent til 36,07 kroner.Budkrig fortsetter?Relativt sett stiger ingen mer enn nevnte Seadrill.Nærmest kommer Oslo Axess-noterte MultiClient Geophysical, som er blitt gjenstand for en budkrig etter at Geoex Limited i går toppet Spectrum-budet, ved å høyne fra 1,20 til 1,40 kroner aksjen.Aksjen stiger 17,0 prosent til 1,86 kroner i tidlig handel fredag.Vi tar også med RenoNorden, som stiger 4,9 prosent til 1,50 kroner etter at flere topper tegner seg for aksjer i emisjonen.Det skadeskutte supplyrederiet Farstad Shipping topper taperlisten med en nedgang på 8,4 prosent til 4,25 kroner.Team Tankers følger nærmest på minus 7,4 prosent til 11,85 kroner, mens Solon Eiendom trekker ned 7,1 prosent til 13 øre.