- De tjener grovt med penger

Norsk fondsuksess har ståltro på laksesektoren, mens Peter Hermanrud er mer skeptisk.

Sjømatindeksen på Oslo Børs endte opp 58 prosent i 2016, men er så langt i år ned 12 prosent.Derfor var det var mange på Nordnet Live som var spente på hva Jon Steinar Eide, investeringssjef i Trondheim-baserte Forte Fondsforvaltning, kunne si om fondets syn på laksesektoren. Forte-sjefen levnet imidlertid ingen tvil om at trønderne fortsatt er bull på laks, til tross for en trå start på året for både laksepris og lakseaksjer. Fondsforvalteren har to fond som investerer i norske aksjer, og begge er godt opplastet med laks.Forte Norge og Forte Trønder sitter med henholdsvis 25 prosent og 35 prosent av porteføljene sine i sjømataksjer.- Så vi har veldig god tro på denne sektoren, smilte Eide entusiastisk. - De fleste selskapene her har en selvkost på rett over 30 kroner kiloen, så de tjener grovt med penger, fortsatte han.Tror på høyere priserSnittprisene endte på rekordhøye 63,1 kroner pr kilo i 2016, opp fra 42,1 kroner i 2015.Ved årsskiftet var prisene oppe i om lag 80 kroner kiloen før de har falt tilbake og rapporteres til rett rundt 60 kroner nå.- Når prisen først begynner å falle, så fortsetter den et stykke, sa Eide som spår at 2017 vil bli et enda bedre år enn 2016. - Vi tror spesielt etterspørselen fra USA vil skyve etterspørselskurven utover, og dermed får vi en høyere pris enn i 2016.Han viste til at volumet i Europa har økt med fem ganger de siste åtte årene som følge av at norske produsenter har filetert og pakket fisken lokalt, sånn at fisken kommer rett ut til konsumentene i dagligvarebutikkene.- Det tror vi at vi kan få til i USA også, fortsatte han. - I tillegg vil Kina åpne seg, og forsvinner boikotten av Russland, så får vi en volumøkning med én gang.- Det er mye positivt som kan skje på etterspørselsiden, understreket han. Lav prisingForte er også av den oppfatning at sektoren er lavt priset. - Denne sektoren er lavt priset og har god kontantstrøm, sa Eide og viste til at P/E ligger på rundt 9,6, mens det for markedet forøvrig ligger på 15,6. - På 60 kroner kilo går halve prisen rett på bunnlinjen, gjentok han. Konklusjonen til trønderne er at sektoren er inne i en megatrend, og at det vil ta tid før det kommer en særlig økning i tilbudet. - Vi kan få litt høyere produksjon litt frem i tid, men det krever nye teknologiske løsninger, sa han og la til at de ikke har noen tro på landproduksjon.SkeptiskAksjestrateg i Swedbank, Peter Hermanrud, utviste litt mer skepsis når det gjaldt laksesektoren. - Det er vanskelig å si om vi har sett toppen eller ikke. Jeg liker bransjer som bulk og rigg som ligger nede for telling. Jeg ville ikke puttet egne penger inn i laks nå, sa Hermanrud. Han mener lakselusen er årsaken til at sektoren fortsatt gjør det så bra.- Jeg tror jo at hadde det ikke vært for lusen, så hadde laksenæringen vært nede i kjelleren igjen som alle andre sykliske sektorer.


Les også