Dette kan snu opp-ned på markedene

Samtlige eksperter venter renteheving i USA på onsdag. Ifølge CMC Markets' Henrik Sommerfelt er det da ordbruken til sentralbanksjef Janet Yellen som kan snu opp-ned på valutamarkedene.

Et samlet analytikerkorps tror at den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen skal sette opp renten neste uke, skriver CMC Markets-topp Henrik Sommerfelt i en markedskommentar."Styringsrenten i det som kanskje er verdens viktigste økonomi er nå på 0,75 prosent, mens FED forventer å heve renten tre ganger i løpet av 2017. I første omgang er den altså ventet opp til 1 prosent neste uke, etter Yellens sterke signaler forrige uke", påpeker han.Yellen uttalte da at «det vil være naturlig å gradvis øke renten dersom økonomiske indikatorer kommer inn som ventet». Ifølge tidligere sentralbanksjef Ben Bernanke skal renten gradvis økes for å holde «inflasjonen under kontroll».Renteheving = kapitalinnflytJanet Yellen satte renten opp 0,50 prosent i desember i fjor. Styringsrenten har sterk påvirkning på et lands valutakurs."Dersom renten heves, vil mest sannsynlig dollaren styrkes fordi avkastningen på penger i USA blir relativt høyere enn andre land. Dette fører tradisjonelt til kapitalinnflyt, som er fordelaktig for et lands økonomi", skriver Sommerfelt.Alle signaler tolkesMarkedet spisser ifølge Sommerfelt ørene før Janet Yellens tale på onsdag."Alle signaler om fremtidige renteendringer tolkes, og noen signaler kan gi store utslag på valutamarkedet. Om rentehevingen uteblir er det stor sannsynlighet for sterk dollar-svekkelse", påpeker CMC Markets-toppen.Han trekker frem at aktørene i valutamarkedene posisjonerer seg regelmessig i dollar dersom Yellen signaliserer videre styrking av amerikansk økonomi.Styrket dollarEURUSD stod fredag formiddag i 1.06. Det er mer eller mindre på et jevnt nivå siste måneden."Siden i fjor høst har dollaren styrket seg fra 1.12. En dollar kostet fredag ettermiddag 8.60 kroner, for en måned siden kostet dollaren 8.20 kroner", skriver Sommerfelt.Månedens viktigste tall, non-farm payroll – sysselsettingstallene for amerikansk økonomi utenfor landbruket- kom inn på 235.000 nye jobber. Det var forventet å komme inn på 200.000 nye jobber, og dermed fortsetter oppgangen i sysselsettingstallene. Ifølge CMC Markets-toppen satte e gode tallene umiddelbart fart på S&P 500. Foruten rentebeslutningen i USA kommer inflasjonstall i USA på onsdag, sysselsetting og inflasjon i de viktigste landene i EU. På torsdag avgjør sentralbanksjef Øystein Olsen styringsrenten i Norge. I eurosonen er derimot forventningene til renteheving praktisk talt lik null.Delte meningerCMCs kunder over hele verden er ifølge Sommerfelt delte i synet på dollaren før renteuken neste uke."Halvparten av våre globale kunder har kjøpsposisjoner i dollaren mot euro, mens 55 prosent av kundene har kjøpsposisjoner i USD/JPY (japanske yen)", påpeker han."Når det kommer til kronen, har investorene mer tro på den norske valutaen, hvor hele 70 prosent har kjøpsposisjon", avsltter Sommerfelt.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også