Hansson vil ekspandere kraftig i supply

Den Sandefjord-baserte skipsrederen Herbjørn Hansson er nok mest kjent for utbyttemaskinen, tankrederiet Nordic American Tankers (NAT).Det som er mindre kjent er at han også er aktiv i det nå utbombede markedet for offshore supplyskip gjennom offshorerederiet Nordic American Offshore (NAO) – også det notert på New York-børsen.På sikt er planen at det skal gå i fotsporene til NAT som opererer en flåte bestående utelukkende av Suezmax-skip, og har betalt utbytte i imponerende 78 kvartaler på rad.Offshorerederiet skal også kun ha én type skip, noe som holder kostnadene nede, samt betale utbytter til aksjonærene hvert kvartal – noe det har gjort 12 kvartaler på rad til nå.- NAO skal kopiere NAT, slo Hansson fast da han gjestet Hegnar TV på fredag.- Og NAT har vært en stor suksess, minnet han om.Vil ekspandereFor øyeblikket har rederiet en flåte på 10 moderne forsyningsskip bygget mellom 2012 og 2016, men i likhet med flere andre aktører øyner han nå muligheten til å utnytte nedturen til å handle billige skip for å ekspandere flåten.Nylig hentet selskapet penger, og fikk inn et nettoproveny på om lag 47,7 millioner dollar, tilsvarende i overkant av 400 millioner kroner, med flåteutvidelse som et av motivene.- Jeg tenker på å kjøpe skip og å øke flåten, sa han og fortsatte:-Nå har vi 10 skip. Om to til tre år må vi ha 30 skip, sa han, og avslørte at de faktisk var i ferd med å kjøpe 16 skip for to måneder siden.- Man skal jo kjøpe når det er billig.Én stor fordelDet er flere store aktører i Norge som er tunge innen offshore servicenæringen, og den største av dem alle blir Solstad Offshore etter fusjonen med Farstad Shipping og Deep Sea Supply.Hansson lar seg imidlertid ikke skremme av markedsmakten gigantrederiet kommer til å få, og peker på én stor fordel i forhold til konkurrentene fra Norge.-Vi er notert på børsen i New York, det er det ingen andre som er av de norske, sa han og la til at New York Stock Exchange er 85 til 90 ganger større enn Oslo Børs.- Vi er i Amerika, og det gir oss muligheter som våre vennlige konkurrenter ikke har, sa han, og mener det gir tilgang på kapital til halv pris.Har ståltro på markedetPå spørsmål om han tror markedet vil gå opp igjen, svarte han følgende:- Jeg tror ikke bare det vil gå opp igjen. Jeg tror mye mer enn det. Når det blir bra, vil han imidlertid ikke spekulere i.- Vi er ikke i gjettebusinessen, det er ikke som å kaste på stikka, sa han før han understreket. - Vi er i servicebusinessen.