Myrseth advarer: Investorer bør ha kriseplanen klar

Trolig taper Le Pen vårens franske valg, men under ett år senere er det duket for et like viktig valg i Italia. I den siste ukerapporten fra Dovre Forvaltning skriver investeringsdirektør Stig Myrseth at det er et godt spørsmål hvor mange runder med russisk rulett eurosonen tåler.- Vårens franske valg er bare ett av mange som kan velte lasset. Her kan nevnes at italienerne går til valg trekvart år etter, og den populistiske Femstjernersbevegelsen ledet av komikeren Beppe Grillo gjør det for tiden skarpt i meningsmålingene. Det synes bare å være et spørsmål om tid før ett av de kommende valgene ender med et uønsket resultat sett fra eurosonens ståsted. Dette taler for at man som investor bør ha kriseplanen klar, understreker Myrseth.Forrige uke var Stig Myrseth gjest i HegnarTV. Se sendingen her.Dersom Le Pen flytter inn i presidentpalasset, vil resultatet trolig bli en massiv overføring av innskudd ut av franske og italienske banker og inn i tyske. - Kapitalstrømmene ut av periferien og inn mot kjernen er intet nytt. De har allerede pågått i rykk og napp siden finanskrisen noe som gjenspeiles i de økende Target2-ubalansene i ESB-systemet. Den tyske sentralbanken sin nettofordring på de øvrige sentralbankene i eurosonen slo nylig rekorden fra PIGS-krisen og er nå på formidable 814 milliarder euro, skriver investeringsdirektøren.Vinner Le Pen, kommer dette tallet til å øke kraftig. Hva er bedre enn å ha gjelden i Frankrike eller Italia og innskuddene i Tyskland om euroen skulle rakne og alle bankposisjoner redenomineres til nasjonale valutaer? - Det er bare en hake ved det hele. Dersom eurosonen kollapser, må de øvrige sentralbankene betale tilbake Target2-gjelden til Bundesbank. Faren er imidlertid at den franske regjeringen vil insistere på å gjøre opp med devaluerte «franske euro» og så videre. I et slikt scenario ender fort tyskerne opp med hele barregningen, skriver Myrseth. Stig Myrseth minner om at Macron foreløpig ligger best an i det franske presidentvalget, mens Schulz er godt posisjonert for å ta over stafettpinnen i høstens tyske valg. Begge er EU-vennlige, og går de seirende ut, tror han det er duket for et heftig lettelsesrally og en ny giv i EU-samarbeidet.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også