Dette lille «kreket» fascinerer Røkke

Til dere som har tro på olje, men er skeptiske til vår satsing på krillolje: Gi oss «the benefit of the doubt», ber Kjell Inge Røkke om her.

Kjell Inge Røkke er tilsynelatende mer enn gjennomsnittlig fasinert av krill. Og han er tålmodig. Veldig tålmodig.I årets aksjonærbrev fra styrelederen i Aker er det igjen mye fokus på Aker Biomarine. Røkke innrømmer at Aker BioMarines bokførte verdi på 1,4 milliarder kroner ikke utgjør mer enn 3,3 prosent av Akers samlede verdier, men forklarer at her skal det satses videre.- I liket med olje, er krillolje for de tålmodige og langsiktige – med finansielle muskler og industrielle ambisjoner. Det har snart gått 15 år siden Aker investerte i sin første tokt i Sørishavet. Aker må være forberedt på å investere mer enn det Aker BioMarine selv er i stand til å generere av pengestrøm de neste 5-7 årene, skriver han.Han viser til at det i hans tidligere aksjonærbrev ikke har manglet på lovord og superlativer om Aker BioMarine, og at han har omtalt selskapet både som et «wild card» og en «game changer», som kan skape store aksjonærverdier.- Jeg har til og med antydet at Aker BioMarine en dag kan bli Akers mest verdifulle investering. Med Aker BPs suksess er ikke det enkelt å oppnå, smiler han.Men det satses videre og Aker BioMarine har i år bestilt et moderne krillfartøy til i overkant av en milliard kroner. I tillegg har Aker BioMarine identifisert behov for investeringer knyttet til forskning, utvikling av markeder, produkter, applikasjoner og nyvinninger.- Jeg mener at det er viktig at Aker BioMarine investerer det som er nødvendige for fortsatt å være i front når det gjelder bærekraft, innovasjon, patenter og markeds- og produktutvikling, skriver han videre.Selskapet omsatte i fjor for 117 millioner dollar i 2016, tilsvarende 1 milliard kroner, hadde en EBITDA fra ordinær drift var 36 millioner dollar og har 1,5 milliarder kroner i rentebærende gjeld før investeringen i det nye krillfartøyet.- Krill fascinerer meg. Forskning har påvist 85 forskjellige krillarter i verdenshavene, hvorav 6 antarktiske arter. Den dominerende arten, Euphausia Superba, er ressursen Aker BioMarine høster. Genomet (arvemessig informasjonen til en organisme) til en krill er muligens så mye som 20 ganger genomet til et menneske. Biomassen av arktisk krill er enorm, men anslagene om hvor stor den er spriker. Det er hittil bare forsket på havdyp ned til 250 meter, og i Aker BioMarine vil vi investere mer for å forstå enda mer av mulighetene, forklarer han.- Det er ingen andre enn oss selv som legger begrensinger på hva vi kan få ut av krillmel og krillolje. En dag får vi forhåpentligvis belønning. Jeg er like fast i troen på oppsiden i Aker BioMarine som tidligere, og vi er tålmodige. De som tror og lever får se, skriver Røkke og legger til at skeptikere og optimister jevnlig stiller spørsmål om Aker BioMarine. Dog kanskje ikke alltid like presise?


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også