Sjefanalytiker: Dette vil avgjøre

Sjefanalytiker Erik Bruce trekker frem det som blir viktig første uken etter påske.

Ivan Kverme
Børs

«Det var risk off i påskeuka hovedsakelig som følge av geopolitisk usikkerhet. Men erfaring tilsier at det er begrenset hvor lenge markedene orker å bekymre seg over geopolitisk uro», skriver sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, i en oppdatering tirsdag morgen.Han peker på at aksjemarkedene i USA mandag var bra opp, og reverserte mye av nedgangen forrige uke.«Asia er litt blandet, mens futures på amerikanske aksjer er nær undret. Framover blir det sannsynligvis igjen økonomien som avgjør. For aksjer blir også resultatsesong i USA, som vi nå er inne i, avgjørende», fortsetter Bruce.Kan klart bli negativtSelv om Nord Korea og Syria ikke lenger tar overskriften, kan politikk fort bli viktig også denne uken, ifølge ajefanalytikeren. Søndag er det første runde i det franske presidentvalget.«Meningsmålingene tyder fortsatt klart på at Le Pen og Macron går videre til andre runde. Det har vært ventet lenge og i så fall skjer det neppe all verdens i markedet, litt avhengig av hvilken støtte de to kandidatene får», skriver han i rapporten.Men det seiler ifølge Bruce opp en mulighet som kan bli klart mer negativt for markedet.«Venstrekandidaten Melechon har gjort det bra på meningsmålingene i det siste. Skulle han og Le Pen stå igjen som de to kandidatene til presidentvervet vil usikkerheten om den økonomiske poltikken og Frankrikes tilknytning til EU og euroen øke. På den annen side skulle Fillon, som også ha gjort det bra i det siste, ende opp sammen med Macron vil markedet trolig puste lettet ut», skriver han.Få viktige nøkkeltallMed unntak av norsk og amerikansk inflasjon, var ikke forrige uke den helt store uken når det gjaldt nøkkeltall. Det er ikke denne heller, ifølge sjefanalytikeren.«Viktigste blir kanskje flash PMI for eurosonen. PMIene har trukket bra opp i det siste og vi regner med at også ukens april tall tyder på en økonomi i klar bedring», skriver han, og fortsetter:«I det siste har imidlertid myke data, som PMIene, jevnt over vært langt sterkere enn harde data for produksjon og etterspørsel. Industriproduksjonen i euroland er for eksempel opp knapt 1% å/å,mens dagens nivå på PMI for industrien normalt tilsier vekst i industriproduksjonen på nærmere 5%»- Kan gi en pekepinnOgså i USA er det sprik mellom myke og harde data, ifølge Bruce og spørsmålet er hva som gir etter. «Ukas lokale bedriftsindikator Philly Fed for april kan gi en pekepinn om den forsiktige nedgangen vi så i ISM er starten på en nedadgående trend i de myke dataene. En svakere enn ventet lokal indeks fra NY vi fikk i går kunne tyde på det», skriver sjefanalytikeren.På den annen side mener han industriproduksjon for mars, som kommer denne uken, vil vise om veksten i faktisk aktivitet er på vei oppover.«Vi regner med at gapet mellom harde og myke data avtar framover, dels fordi de myke dataene korriger ned fra veldig høye nivåer. Men viktigst, vi regner med at harde data for produksjon og etterspørsel tar seg opp framover», avslutter Bruce i Nordea Markets.

makro
børs
nøkkeltall
Nyheter
Børs