<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Da får menn mindre testosteron

- Det er ganske morsomt, og det er et godt bilde på hvor mye hormonene våre blir påvirket av hvordan vi lever, sier forskningsleder.

    Publisert 2. mai 2017 kl. 08.47
    Oppdatert 2. mai 2017 klokken 08.56
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 218 ord

    En dansk studie viser at ekteskapet gjør at menns testosteronnivå faller, skriver forskning.no.- Testosteron påvirker alt det som gjør en mann til en mann, sier Anna-Maria Andersson, forskningsleder ved hormonlaboratoriet ved Rigshospitalets Klinik for Vekst og Reproduksjon i Danmark, ifølge nettstedet.Hun en av forskerne bak den nye studien, som er utgitt i tidsskriftet Psychoneuroendocrinology.Påvirkes av livsstilResultatet bygger ifølge forskning.no på en omfattende tiårig studie av 1113 danske menn fra den såkalte MONICA-kohorten som utgjorde forsøkspersonene i en studie av hjerte/kar-sykdom. De første blodprøvene ble tatt fra 1982 til 1984, da mennene var 30–60 år gamle. Ti år senere ble det tatt nye blodprøver.I takt med at menn blir eldre, faller testosteronnivået, men når forskerne justerer for alder og livsstilsfaktorer som røyking og vekt, som også påvirker testosteronnivået, viser blodprøvene at menn:

    • som i perioden gikk fra å være ugift til gift, hadde det kraftigste fallet i testosteronnivå.
    • som i perioden gikk fra å være gift til ugift, hadde det minste fallet i testosteronnivå.
    • som hadde samme sivilstatus ved begge målepunkter, hadde et testosteronfall som lå mellom de to andre gruppene.

    - Det er ganske morsomt, og det er et godt bilde på hvor mye hormonene våre blir påvirket av hvordan vi lever. Kroppen tilpasser seg den situasjonen vi befinner oss i, sier Andersson, ifølge nettstedet.