- Da vil oljeprisen stige igjen

Økonomene i Nordea Markets og Handelsbanken Capital Markets om ukens viktigste hendelse.

Børs

«Det viktigste på agendaen denne uken blir OPEC-møtet på torsdag, hvor kartellet vil diskutere om produksjonskuttene fra november skal videreføres», skriver analytiker Joachim Bernhardsen Nordea Markets i morgenrapporten mandag.Han mener OPEC står i en vanskelig situasjon.«De ønsker å bringe ned overskuddskapasiteten i markedet for å få prisen opp, men dette må veies opp mot stadig mer konkurransedyktig skiferoljeproduksjon i USA».«Signalene vi har fått så langt peker mot at kuttene vil videreføres. I så tilfelle venter vi å se oljeprisen tilbake innenfor USD 53-57/fat-range», skriver Bernhardsen.Hvis oljelandene ikke kommer til enighet derimot, kan nivået ifølge analytikeren falle tilbake til rundt USD 45-50 og holde seg der over en lengre periode.Samme signalerSeniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets ser tilsvarende signaler som har kommet de siste dagene.«Da ligger det altså an til at OPEC forlenger kuttene med 9 måneder. Dette har vært uttrykt som ønske fra Saudi Arabia, og vi ser at flere av medlemslandene har gitt støtte til dette. Det samme har Russland, det viktigste landet utenfor OPEC», skriver seniorøkonomen i bankens morgenrapport.Skulle dette bli bekreftet på torsdag ser Handelsbanken Capital Markets ifølge Hov da begrenset oppside til oljeprisen.«Trolig vil det bli klart viktigere hva som skjer gjennom resten av året, hvor usikkerhetsfaktorene er knyttet til (1) global vekst - og dermed oljeetterspørsel, (2) produksjonen i USA, og (3) hvorvidt medlemslandene i OPEC fortsetter å overholde produksjonskuttene», skriver Hov i rapporten.Oljeprisen oppOljeprisene stiger videre mandag morgen. Nå går Brent-oljen for 53,88 dollar, opp 0,5 prosent. Til sammenligning var prisen da Oslo Børs stengte fredag 53,45 dollar fatet. Fredagens pris var den høyeste på én måned.

opec
opec-møte
oljepris
råvarer
Nyheter
Børs