Dette blir fokus ved kvartalsrapportene

Flere fremtredende oppdrettselskaper legger frem tall for 1.kvartal i neste uke, og ifølge analytikerne vil mye av fokuset være rettet mot selskapenes volumguiding.

Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård er spent på om det faktisk blir et større tilbud av laks i år, eller om oppdrettselskapene må gjøre endringer i guidingen sin.- Hvis du legger sammen summen av volumguidingen til selskapene så indikerer guidingene mye sterkere volumvekst i Norge enn det Kontali Analyse og konsensus venter, sier han til nyhetsbyrået TDN Finans.En som tror det er litt for tidlig å gjøre noe med volumgudingen er Tore Tønseth, analytiker i Sparebank 1 Markets. - Det er litt tidlig. Det er ikke særlig med biologiske problemer da det er kaldt i vannet. Endringer i volumguiding kommer i andre eller tredje kvartal, hovedsakelig i tredje kvartal, da man får fasiten på hvordan høsten har utviklet seg, sier han til nyhetsbyrået. I likhet med Tønseth er Handelsbanken-analytiker Kjetil Lye spent på hva selskapene sier om biologien, kostnadsutviklingen, og ikke minst hvordan etterspørselen utvikler seg i lys av prisnivået. - Gjennomgående venter jeg sterke rapporter, sier Lye til TDN Finans, og legger til at det blir interessant å høre hvordan selskapene ser utviklingen på tilbudssiden og etterspørsel på de høyere prisnivåene som man har sett i første kvartal.KontraktspriserEt annet fokus vil ifølge Tønseth være kontraktsprisene. - Jeg tror selskapene vil si at de sakte men sikkert får opp kontraktsprisene, at de ser at laksen kommer inn i en del nye markeder og at noen av markedene i EU taper terreng for Asia og USA, sier han.På selskapsnivå mener både Lye og Giskeødegård at utbytte vil være i fokus når det kommer til Marine Harvest.For Norway Royal Salmon blir det fokus på hvordan det går med utsett av den triploide laksen, mens når det gjelder Bakkafrost, Salmar og Lerøy, er fokuset på biologiske utfordringer.- For Bakkafrost blir det viktig hvordan de ser biologien på Færøyene etter ILA-utbruddet og hvordan de vurderer risikoen for tilbakefall og mer ILA-spredning, sier Lye til TDN Finans.Blant selskapene som legger frem tall i neste uke finner vi Lerøy Seafood, Austevoll, Salmar, Marine Harvest og Grieg Seafood.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også