Henrik Sommerfelt, sjef for CMC i Norge. Foto: CMC

Eurorally på Macron

Markedene spår valgseier til Macron i dagens presidentvalg i Frankrike. Vinner motkandidaten Le Pen, ventes det ifølge CMC Markets' Henrik Sommerfelt Brexit-lignende tilstander.

I dag avgjøres den siste runden i det franske presidentvalget.EU-tilhengeneren Emmanuel Macron har ledet meningsmålingene over EU-skeptikeren Marine Le Pen, men som vi lærte av det amerikanske presidentvalget: Alt kan skje, skriver CMC Markets-topp Henrik Sommerfelt i en markedskommentar.Euroen styrker segCMC Markets-toppe påpeker at euroen den siste uken har steget på Macrons ledelse på meningsmålingene, og styrket seg mot både dollar og kronen som følge av markedets forventninger."Hvis Macron vinner, kan man trolig vente seg et rally på euroen. 62 prosent av CMCs kunder hadde ved inngangen til helgen salgsposisjon på EUR/USD, og halvparten av CMCs kunder hadde kjøpsposisjon på den franske indeksen", skriver Sommerfelt.Hedger på trygge havnerOm Macron ikke vinner, vil det ifølge Sommerfelt kunne være en negativ overraskelse lignende Brexit i fjor sommer."Det kan føre til et skifte mot mer kapitaldefensive trygge havner som gull og japanske yen. Både gull og sølv var populært blant CMCs kunder før inngangen til helgen, med klar overvekt av kjøpsposisjoner og posisjonsverdier", påpeker han.Bull på oljeOljeprisen falt skarpt denne uken, men Oslo Børs har ikke sett ut til å la seg affisere nevneverdig."Tradere fortsetter å tilpasse seg at OPECs produksjonskutt blir balansert med økt tilgang i USA", skriver Sommerfelt, og påpeker at det er lite trolig at OPEC kutter produksjonen ytterligere."Oljeprisfallet har gjort at kronen svekket seg mot dollar og euro fredag. CMCs kunder har imidlertid tro på at oljeprisen skal opp igjen, og 79 prosent av kundene har kjøpsposisjon på brent", skriver han.Gode non-farm – tallFredag ettermiddag kom nye tall på non-farm payrolls, og Sommerfelt trekker frem at tallene for tredje gang i år banket prognosen.211.000 nye jobber ble skapt i april, og slo dermed estimatene som har ligget på noe under 200.000 jobber. 194.000 av disse jobbene ble skapt i privat sektor, og det er nå 4,4 prosent arbeidsledighet i USA."Så langt i år er det bare mars-tallene som har kommet inn under forventning, da var det 98.000 jobber mot forventede 180.000", skriver CMC Markets-toppen.Kommende ukeKvartalssesongen er ikke over med det første, og Sommerfelt trekker frem at i Tyskland skal blant annet forsikringsselskapet Allianz og Deutsche Telekom levere kvartalstall."I uken som kommer blir det publisert tall på budsjettbalanse og industriproduksjon i Frankrike. I nabolandet Tyskland er tall for industriproduksjonen også en viktig temperaturmåler. 74 prosent av posisjonsverdiene til CMCs kunder er salgsposisjon på tyske DAX", skriver han."Uken avsluttes med tall på det amerikanske konsumentsentimentet", avslutter Sommerfelt.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også