Her har robotene overtatt

Roboter har overtatt nesten alt hos Borregaard. Nå er 25 personer nok for å styre produksjonen på hele anlegget i Sarpsborg. 

Borregaard - Foto: Scanpix
Børs

- Før var det folk nesten over alt her. I dag treffer du knapt et menneske, sier Øyvind Klausen, som har jobbet på Borregaards fabrikker i Sarpsborg i hele sitt yrkesaktive liv, til DN.Da Klausen startet i jobben i 1966, arbeidet det 4000 mennesker på Borregaards fabrikker. Idag er det 750 personer ansatt i Sarpsborg.For å holde produksjonen i gang, trengs det bare 25 personer på hvert skift. Det er en halvering på ti år, skriver avisen.Mens store deler av norsk næringsliv nå snakker om digitalisering og innmarsj av roboter, er dette gammelt nytt i industrien, ifølge seniorforsker Nils Martin Stølen.- Den teknologiske utviklingen har ført til at en stor del av arbeidsstokken i det som utgjorde industrien for noen tiår siden er erstattet av maskiner, og særlig gjelder det den ufaglærte delen av arbeidsstokken. Dette har skjedd gradvis og over veldig lang tid, sier Stølen til DN.

borregaard
robot
automatisering
industri
Nyheter
Børs